«Στην εποχή αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που ταλαιπωρεί σκληρά κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, τα θέματα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες, αλλά ως άμεση και καθοριστική προτεραιότητα».
Αυτό επισημαίνει σε σημερινό δελτίο τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.), παρουσιάζοντας παράλληλα τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για τα κρίσιμα θέματα στον χώρο της υγείας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου από την εταιρεία ALCO.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το κράτος (υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων - δημόσια νοσοκομεία).
Την ίδια στιγμή ένα 78% των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν οι φαρμακοποιοί και ένα 60% θεωρεί ικανοποιητικές τις υπηρεσίες των γιατρών.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθείται στην υγεία τα τελευταία χρόνια, 1 στους 2 πολίτες πιστεύει πως ο περιορισμός των δαπανών γίνεται σε βάρος του όγκου και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, ενώ σημαντικό ποσοστό (36%) πιστεύει πως ο περιορισμός των δαπανών στοχεύει περισσότερο στη μείωση της σπατάλης.
Χειρότερα τα πράγματα για τους ασφαλισμένους μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, θεωρεί πως έχουν γίνει το 59% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο το 11% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση για τους ασφαλισμένους έχει βελτιωθεί με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Στην ερώτηση αν πέτυχε ή όχι ο ΕΟΠΥΥ το στόχο για καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές, το 68% δηλώνει πως «όχι».
Στο πλευρό φαρμακοποιών και γιατρών φαίνεται πως είναι η κοινή γνώμη, αφού σε ποσοστό 68% οι πολίτες κρίνουν ως σωστές τις κινητοποιήσεις τους για τη διεκδίκηση των χρημάτων που τους οφείλει το δημόσιο. Την ίδια στιγμή, το 60% των ερωτηθέντων τίθεται υπέρ μιας ρύθμισης συμψηφισμού των χρεών με το Δημόσιο για τους επαγγελματίες υγείας ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν με ασφάλεια το λειτούργημά τους.
Στο μεγάλο θέμα της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας (έναντι της εμπορικής ονομασίας) των φαρμάκων, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι, αφού μόνο το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το μέτρο αυτό βελτιώνει τη φαρμακευτική περίθαλψη. Αντίθετα, το 37% δηλώνει κατηγορηματικά πως η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας δεν βελτιώνει τη φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ εντύπωση προκαλεί πως 1 στους 3 πολίτες (35%) δεν γνωρίζει ή δεν έχει απάντηση στο θέμα αυτό. Το τελευταίο εύρημα ενισχύεται εμφανώς από τους φόβους για τα ανώνυμα γενόσημα, αφού 2 στους 3 πολίτες θεωρούν ότι η χρήση των φαρμάκων αυτών ενδεχομένως εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Μόνο το 4% των πολιτών δηλώνουν σίγουροι πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Η δυσπιστία απέναντι στα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα αναδεικνύεται τέλος και από τις απαντήσεις σε 3 ακόμα ερωτήματα, που δείχνουν ότι:
- η πλειοψηφία των πολιτών (56%) επιθυμεί τη συνταγογράφηση συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου από το γιατρό (έναντι 21% που επιθυμεί συνταγογράφηση δραστικής ουσίας και χορήγηση του φθηνότερου φαρμάκου),
- το 72% των πολιτών πιστεύει πως πίσω από την απαίτηση της τρόικας για υποχρεωτική αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας στις συνταγές κρύβεται η προσπάθεια προώθησης μεγάλων ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων (μόνο το 4% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το μέτρο επιβάλλεται για θεραπευτικούς λόγους) και
- η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (81%) δηλώνει την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά επώνυμα φάρμακα.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την έρευνα της ALCO