Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μεγάλη έρευνα για το πώς διακινείται η σεμαγλουτίδη

18/9/2024 11:43:14 μμ
Θα ελεγχθούν φαρμακαποθήκες και φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η μεγάλη απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ που αφορούσε παράνομες εικονικές συνταγογραφήσεις και εκτελέσεις συνταγών. 


Ο υπ. Υγείας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ενδελεχείς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του αντιδιαβητικού σκευάσματος σεμαγλουτίδης, το οποίο χρησιμοποιείται και από όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ειδικότερα, όταν ο γιατρός θα συνταγογραφεί το εν λόγω φάρμακο, θα πρέπει να αναρτά στο σύστημα και τις σχετικές εξετάσεις που δείχνουν ότι ο ασθενής έχει τα χαρακτηριστικά που υποδεικνύει το πρωτόκολλο χορήγησής του. Μάλιστα ως το τέλος του χρόνου όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και θα υπάρχει η υποχρέωση να έχουν συνδεθεί όλα τα εργαστήρια.


«Επίσης, έχω ζητήσει από τον ΕΟΦ να κάνει την αντιστοίχιση των σκευασμάτων που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία και αυτών που εκτελέστηκαν από τις συνταγές άυλης συνταγογράφησης, ώστε μετά να δούμε τα αποθέματα των φαρμακείων, για να διαπιστώσουμε εάν έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή ή παράνομη πώληση αυτού του φαρμάκου», σημείωσε.

ΣΦΕΕ: Επιτακτική ανάγκη η επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ ζητά την επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επέκταση ελέγχων σε όλους τους συμμετέχοντες στη δημιουργία της ζήτησης και της κατανάλωσης πάσης φύσεως υγειονομικών πράξεων, συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της συνταγογράφησης φαρμάκων. Όπως επισημαίνει αυτές τις ζημιές καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώσουν, αφού η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτές, τουλάχιστον όσον αφορά το φάρμακο, καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback, αφού η συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένη και καθορίζεται από κλειστό προϋπολογισμό. «Θα ήταν ευχής έργον το υπ. Υγείας να αποφασίσει τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών κατά 3,5 εκατ. ευρώ (όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης) για το 2024, έστω για λόγους συμβολικούς, αφού η δαπάνη αυτή προέκυψε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης.

Φαρμακαποθηκαρίοι: Διαχρονικά αναδεικνύουν την ύπαρξη παράνομων κυκλωμάτων στον χώρο του φαρμάκου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων χαιρετίζει την πρόσφατη επιτυχία του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σύλληψη των εμπλεκομένων στο παράνομο κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων, σχολιάζοντας ότι «είναι σημαντικό τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές να εντοπίζονται και να εκτοπίζονται από το σύστημα της δημόσιας περίθαλψης». Παράλληλα επισημαίνει ότι ο Σύλλογος επί σειρά ετών, προσπαθεί να αναδείξει την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων «που παρασιτούν σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόχων υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας», όπως αναφέρει και καταλήγει: «θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να συνεργαζόμαστε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, μακριά από κοντόφθαλμα συντεχνιακά ή οικονομικά συμφέροντα. Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι με την συστηματική δουλειά της πολιτείας, είναι εφικτό να βελτιώνεται η καθημερινότητα του Έλληνα ασθενή».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και τίθενται δύο νέα ερωτήματα στον ΠΦΣ
Οι φαρμακοποιοί επιθυμούν την ενίσχυση των ελέγχων, τονίζει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας με αφορμή το σκάνδαλο






Σχετικά άρθρα

Ο ΠΦΣ βγάζει στη σέντρα φαρμακαποθήκη
Δημοσιοποίησε επιστολή για παράλληλες εξαγωγές ελλειπτικών φαρμάκων
Εισόδημα, εκπαίδευση, εργασία και γεωγραφική περιοχή επηρεάζουν δραστικά τους δείκτες υγείας
Έρευνα του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής και της MSD καταδεικνύει τις παθογένειες της περίθαλψης στην Ελλάδα
Κενά ασφαλείας στον FDA καταγράφει το Associated Press & το Κογκρέσο
Επηρεάζοντας την ποιότητα των φαρμάκων και τα νέα λανσαρίσματα
Νέο σύστημα ασφαλείας στις συνταγές φαρμάκων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας
Ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ