Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μεγάλη επιτυχία για το 3ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

29/11/2017 9:59:58 πμ
Συμπεράσματα της πλούσιας και ενδιαφέρουσας θεματολογίας του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Στην πλούσια και επίκαιρη θεματολογία αλλά και στη συμμετοχή 440 συνέδρων από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας, οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του 3ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα, στις 25-26 Νοεμβρίου 2017, με την ευθύνη του Συλλόγου Τρικάλων και υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν:

 

• Ελληνικό Φαρμακείο: Προοπτικές και προκλήσεις του αύριο: Την καθημερινότητα του φαρμακείου και τις νέες ανάγκες ανέπτυξαν οι κ.κ. Νικόλαος Μάνος, πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων, Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας, Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος Φ.Σ. Μαγνησίας, και Γιώργος Ακρίβος, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Καρδίτσας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας. Όλοι επισήμαναν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας της διπλανής πόρτας, ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις του και τη βοήθειά του καθημερινά στους συνανθρώπους του. Η εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό φαρμακείο και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους πολίτες, καθιστά τον φαρμακοποιό απαραίτητο κρίκο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


• Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τα φαρμακεία: Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης. Ο κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, μεταξύ άλλων, επισήμανε τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως επιστημονικού συμβούλου και τη συμβολή του στη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική του αγωγή.

Ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός M.Sc., υπεύθυνος Νοσοκομειακού Φαρμακείου στην Κλινική «Αγία Αικατερίνη», τόνισε ότι «σε όλο τον κόσμο τα κοινοτικά φαρμακεία συμμετέχουν στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Η συμμετοχή του φαρμακοποιού σε τέτοιες δράσεις ανήκει στα βασικά επαγγελματικά δικαιώματά του».


• Το νομικό και το διαχειριστικό πλαίσιο διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων: Παρουσιάστηκε από την κ. Σοφία Αγγέλου, δικηγόρο, ΔΝ Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, LLM και ακολούθησε διάλογος με τους φαρμακοποιούς-συνέδρους.


• Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ.): Η κ. Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, τόνισε ότι «υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν καθημερινά Μ.Σ.Α.Φ. και ότι το 40% των ατόμων αυτών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών». Επιπλέον, αναφέρθηκε στον μηχανισμό δράσης των φαρμάκων αυτών και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα, επισημαίνοντας τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού, κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


• Διακοπή καπνίσματος: Στα σημαντικά οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Σοφία Γιδά, πνευμονολόγος, επιμελήτρια Β?, Β? Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν. Τρικάλων, ενώ παρουσίασε τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διακοπή καπνίσματος.


• Νέα δεδομένα στον αντιγριπικό εμβολιασμό: Η κ. Ιωάννα Τσιαούση, medical director στο Τμήμα Εμβολίων της ΒΙΑΝΕΞ, παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα και την ποικιλομορφία των ιών της γρίπης, τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ακόμη, τόνισε ότι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας τους παραμένει χαμηλή.


• Ημιστερεές φαρμακοτεχνικές μορφές στο εργαστήριο: Η κ. Σοφία Χατζηαντωνίου, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, διευκρίνισε ότι στις ημιστερεές φαρμακοτεχνικές μορφές ανήκουν οι αλοιφές, οι κρέμες, τα πηκτώματα (γέλες) και οι πάστες. Η δε παρασκευή τους γίνεται είτε εξ αρχής (π.χ. παρασκευή γαλακτώματος, αλοιφής, πάστας, πηκτώματος), είτε με ανάμειξη εμπορικών σκευασμάτων (ιδιοσκευασμάτων, ιατροτεχνολογικών, καλλυντικών), είτε με ενσωμάτωση δραστικών ουσιών σε βάση (ή εμπορικό σκεύασμα).


• Εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στις επιστήμες υγείας: Ο κ. Γεώργιος Ελευθεριάδης, ChEng, MEng, MSc, PhD(c), αναφέρθηκε στις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στις επιστήμες υγείας και τα πλεονεκτήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται: σχεδιασμός κατά απαίτηση φαρμακοτεχνικών μορφών, εισαγωγή κατά απαίτηση δόσεων, τροποποίηση κατά απαίτηση επιθυμητών ιδιοτήτων.


• Μικροβιολογική καθαριότητα στο φαρμακείο: Ο κ. Χρήστος Φυτάς, χημικός, δρ Φαρμακευτικής, διευθύνων σύμβουλος INDEVCHEM P.C. επισήμανε ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση στο φαρμακείο αφορούν την είσοδο, την υποδοχή, τους πάγκους εργασίας, τα ράφια, τα καθίσματα, τα πατώματα, τις βιτρίνες, τα τζάμια, τα κλιματιστικά, τους αεραγωγούς, τους χώρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, και πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα υγιεινής.


• Χειρισμός τραυμάτων στο φαρμακείο: Το ενδιαφέρον των συνέδρων συγκέντρωσε η επίδειξη χειρισμού τραυμάτων (εκδορές, σφηνωμένα αντικείμενα, τομές από κοφτερά αντικείμενα και ρινορραγίες) στο φαρμακείο από την κ. Ελένη Γιοβανοπούλου, νοσηλεύτρια - εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


Το συνέδριο έκλεισε με την κεντρική εισήγηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ο οποίος τόνισε ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα ο κλάδος να χαράξει μια στρατηγική φυγής προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω του τη μιζέρια των μνημονίων και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για το φαρμακείο των επόμενων χρόνων. Το φαρμακείο που θα στηρίζεται στην επιστημονική αναβάθμιση και, μέσω αυτής, στην καθιέρωσή του ως μονάδα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης. Μια διαδικασία που θα κατατάξει το φαρμακείο εκεί που πρέπει να ανήκει ως χώρος παροχής επιστημονικών υγειονομικών υπηρεσιών». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι για τον σκοπό αυτό, από το νέο έτος, θα υλοποιηθεί ένα πλήρες και οργανωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και μεταπτυχιακών σπουδών που θα καταξιώσουν το έλληνα φαρμακοποιό στο επίπεδο που δικαιούται.


Τέλος, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το 4ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση