Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας χώρας με αυστηρά ελεγχόμενη αγορά, πρόκειται να βγάλει νόμο για να μπορεί να αναλάβει δράση απέναντι στην «υπερβολική αύξηση των τιμών» επώνυμων φαρμάκων!
Γιατί; Έρευνα, που διεξήγαν στις τιμές των φαρμάκων του Βρετανικού Εθνικού Συνταγολογίου και σε δύο βάσεις δεδομένων τιμών φαρμάκων από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, αποκάλυψε τεράστιες αυξήσεις τιμών σε παλιά φάρμακα.
Για παράδειγμα, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τη λευχαιμία, η βουσουλφάνη, η οποία κυκλοφορεί πάνω από έξι δεκαετίες, κοστίζει σήμερα 1.227% περισσότερο από ό,τι το 2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομοίως το χημειοθεραπευτικό μελφαλάνη, που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο των ωοθηκών από το 1950, είχε μια αύξηση του κόστους 315% κατά την ίδια περίοδο.
Δεκατέσσερις θεραπείες για τον καρκίνο έχουν δει τις τιμές τους να υπερδιπλασιάζονται μεταξύ 2011 και 2016, παρά τις προσπάθειες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της χώρας και σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι τιμές των κρίσιμων φαρμάκων μειώνονται όταν λήγουν οι πατέντες και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αποσβέσει το κόστος.
Σύμφωνα δε με τον Αντριου Χιλ, έναν από τους ερευνητές, οι αυξήσεις στις τιμές γενόσημων ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται από γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδέχεται να κόστισαν πάνω από 380 εκατομμύρια λίρες το 2015, σε σύγκριση με το 2011, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν καν τις τιμές τους. Οι τιμές των ογκολογικών φαρμάκων που εντοπίστηκαν στη μελέτη ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών.
Η εταιρεία Aspen Pharmacare Holdings Ltd., η οποία διακινεί τη βουσουλφάνη και τη μελφαλάνη, ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις έγιναν πάνω σε μια «χαμηλή και μη βιώσιμη βάση τιμής», που ήταν σταθερή επί δεκαετίες. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις βουσουλφάνης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να είναι μόνο περίπου 15.000 λίρες το μήνα.