Για μεγάλες απάτες στο χώρο του φαρμάκου, που αφορούν κυρίως ακριβά φάρμακα όπως είναι τα ψυχιατρικά και τα ογκολογικά, μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών 'Αγγελος Βάκαλος σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Όπως κατήγγειλε, πρόκειται για κυκλώματα γιατρών και φαρμακοποιών, με τους πρώτους να γράφουν συνταγές με ΑΜΚΑ ανασφάλιστων που δεν πληρώνουν συμμετοχή και τους δεύτερους να τις εκτελούν. Έτσι, τα φάρμακα αυτά βρίσκονται στα χέρια των επιτήδειων δωρεάν, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τα μεταπουλήσουν, κατά πάσα πιθανότητα στο εξωτερικό. Σημείωσε δε ότι χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο, ενώ συχνά αυτά γίνονται εν αγνοία των ανασφάλιστων που μπορεί να είναι αλλοδαποί ή μετανάστες κτλ.
Ο πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών Αναστάσιος Ρόντσης τοποθετήθηκε επί του θέματος στην ίδια εκπομπή λέγοντας ότι αυτές οι απάτες είναι γνωστές, αφορούν κυρίως προηγούμενα χρόνια και θα έχουν «ημερομηνία λήξης», λόγω της ηλεκτρονικής και της άυλης συνταγογράφησης. «Πλέον υπάρχει το ηλεκτρονικό αποτύπωμα που δίνει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ και ετεροχρονισμένα, ακόμα και χρόνια μετά, να καταφύγει στην αναζήτηση του ιστορικού του γιατρού και του φαρμακοποιού. Πραγματικά γίνεται καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι», τόνισε ο ίδιος.
Πρότεινε επίσης στον κόσμο να χρησιμοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, χαρακτηρίζοντάς τη ως ένα όπλο ενάντια σε τέτοιες απάτες, καθώς επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ενημερωθεί την ίδια στιγμή ότι ένα παραστατικό εκτελείται για αυτόν (αφορά συνταγές φαρμάκων και αναλωσίμων, καθώς και εξετάσεις). Επιπλέον πρόσθεσε ότι πρέπει να φαίνονται στο σύστημα ποιοι είναι οι πραγματικά ανασφάλιστοι (γιατί υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και ταλαιπωρούνται), ενώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να μην είναι για όλους τους ανασφάλιστους μηδενική, αλλά να πληρώνουν κάποιοι -με βάση οικονομικά κριτήρια- 10 ή 25% συμμετοχή.
Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων μόνο από δημόσιες δομές αποφασίστηκε ακριβώς για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση. Η συνταγογράφηση φαρμάκων και θεραπειών στους ανασφάλιστους από ιδιώτες ιατρούς είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ κατά 150 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων.
Σύμφωνα μάλιστα με σημερινη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, αυτή τη στιγμή γίνεται ένας ανασχεδιασμός στο μέτρο με στόχο να μην πλήττονται οι ανασφάλιστοι αλλά και να μην επωφελείται κόσμος που δεν κατοικεί στην Ελλάδα και έχει απλώς έναν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τα φάρμακα ανθρώπων που κατοικούν αλλού. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι κάποιοι χρόνιοι πάσχοντες θα εξαιρεθούν από το μέτρο, καθώς αυτοί δεν δημιουργούν προκλητή ζήτηση, και ότι από την 1η Μαΐου το μέτρο θα επανέλθει με εξαιρέσεις.