Διαβάζουμε στο in.gr με πηγές του Βήματος (2/11/2010):
Αντιμέτωποι με μεγάλες απάτες έρχονται οι ελεγκτές του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από την ημέρα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», μία στις πέντε συνταγές βγαίνει εκτός συστήματος επειδή η διάγνωση της πάθησης του ασφαλισμένου δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία που αναγράφει ο γιατρός, ενώ μία στις δύο συνταγές εμφανίζουν λάθη που σχετίζονται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του γιατρού ή του ασθενούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης βεβαίωσε ότι από τους ελέγχους που ενεργήθηκαν σε παλαιότερες συνταγές διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκαν φάρμακα σε ασθενείς οι οποίοι ουδέποτε τα έλαβαν. Τα φάρμακα, ωστόσο, πληρώθηκαν από το Ταμείο.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως οι μεγαλύτερες απάτες γίνονται με τα ογκολογικά φάρμακα, τα οποία είναι πολύ ακριβά. Στην ίδια ομάδα ανήκουν δημοφιλή φάρμακα που χορηγούνται σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν παράλληλα σχέσεις γιατρών με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακεία. Οι εν λόγω γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών.
Την ίδια στιγμή στο ΙΚΑ οι «μαϊμού» συνταγές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Φάρμακα που προορίζονται για γυναίκες δίδονται και σε άνδρες μόνο και μόνο επειδή έχουν υψηλή τιμή. Γιατροί του ΙΚΑ «συνελήφθησαν» να έχουν περισσότερα από ένα ιατρεία και να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους από όλη την Ελλάδα. Κλινικές χρονίων παθήσεων, των οποίων η σύμβαση με το ΙΚΑ δεν έχει ανανεωθεί, εξακολουθούν να δέχονται ασθενείς με το... αζημίωτο. Πρώτη φορά η διοίκηση του ΙΚΑ συνέταξε κατάλογο με γιατρούς - «πρωταθλητές» στην υπερσυνταγογράφηση, που φέρει τον τίτλο: «Τhe Champions».
Στον κατάλογο αυτό εμφανίζονται 200 γιατροί -οι περισσότεροι παθολόγοι- που επιδίδονται στο... άθλημα της συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Ι.Σαριβουγιούκας, οι παθολόγοι είχαν συντάξει τον Απρίλιο το 28,6% του συνόλου των συνταγών, η αξία των οποίων αγγίζει τα 7,3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο είχαν συνταγογραφήσει το 26,1% (7,2 εκατ. ευρώ) και τον Ιούνιο το 26,9% (7,8 εκατ. ευρώ). Το 44% των εν λόγω «πρωταθλητών» απάτης εντοπίστηκε στην Αθήνα, το 17,9% στην Κεντρική Μακεδονία, το 5,3% στη Θεσσαλία, το 5,1% στη Δυτική Ελλάδα, το 4,6% στην Κρήτη και το 1,2% στα νησιά του Β. Αιγαίου. Στον κατάλογο με τους «πρωταθλητές» υπάρχουν και οι ονομασίες των φαρμακευτικών εταιρειών που «συνεργάζονταν» με τους προαναφερόμενους γιατρούς.