Προβληματισμός αλλά και αγωνία επικρατεί σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση φαρμάκων μετά την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας βάσει της οποίας αλλάζει η κοστολόγηση των φαρμάκων.
Η τροπολογία κατατέθηκε μέσα στο νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή περίθαλψη των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προβλέπει εξοικονόμηση από την εφαρμογή της νέας κοστολόγησης της τάξεως των 480 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα εξοικονομηθούν τα ποσά αυτά.
«Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για το χειρότερο σενάριο σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 2,37 δισ. το 2013 δεν θα πέσει στα 2 δισ. το 2014 αλλά ακόμη περισσότερο και ίσως τη δούμε να κλείνει κάτω από το 1,9 δισ. ευρώ» εκτιμούν στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς.
Οι πιο αισιόδοξοι βέβαια υπολογίζουν ότι αν προστεθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, που φέτος αγγίζει περίπου τα 150 εκ. ευρώ, καθώς και το rebate της τάξης του 10% μεσοσταθμικά, τότε οριακά οι υπολογισμοί «επανέρχονται» στα 2 δισ. ευρώ, σενάριο που και αυτό δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από τους εταίρους του φαρμάκου.
Όπως όλα δείχνουν, ούτε φέτος οι ασθενείς θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αφού ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2014 δεν αφήνει περιθώρια να δούμε να εισάγονται καινοτόμα φάρμακα.