Ο νομικός σύμβουλος του Π.Φ.Σ. Ηλίας Δημητρέλλος δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και τις ενέργειες του Π.Φ.Σ. ενάντια σε αυτή, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στον κλάδο, καθώς αναφέρεται ότι άδεια λειτουργίας μπορεί να δοθεί και σε μη φαρμακοποιούς.
Όπως εξηγεί ο νομικός, το Προεδρικό Διάταγμα (με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου, καθώς και σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων, είτε ως εμπορικών εταιρειών οιασδήποτε μορφής, πλην της ανωνύμου εταιρείας) πρέπει να τύχει επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Έτσι, το υπουργείο Υγείας θα καταρτίσει ένα σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και θα το διαβιβάσει στο ΣτΕ, για τη διατύπωση παρατηρήσεων επί της συνταγματικότητας και νομιμότητάς του. Οι παρατηρήσεις του ΣτΕ θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν από τον υπουργό και αν χρειαστεί να το αναδιατυπώσει. Το τελικό σχέδιο διαβιβάζεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος το εκδίδει και παραγγέλλει τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Σημειώνει εδώ ο κ. Δημητρέλλος ότι «κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, ο Π.Φ.Σ. θα παρέμβει ως έχων έννομο συμφέρον, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος».
Εν κατακλείδι λοιπόν, ο νομικός σύμβουλος του Π.Φ.Σ. δηλώνει ότι «η πρώτη (δικαστική) μάχη κερδήθηκε με την υπ' αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί και θα δοθεί και πάλι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου και αν χρειαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το περιεχόμενο της τροπολογίας
Ο κ. Δημητρέλλος διευκρινίζει –μεταξύ άλλων– ότι η τροπολογία δίνει την εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλα προβλέπει μεταβατικές διατάξεις μέχρι την έκδοση αυτού.
Σημειώνει όμως ότι το υπουργείο Υγείας, εμμένοντας στην επιλογή περί «απελευθερώσεως» του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, επαναφέρει τις βασικές ρυθμίσεις της απόφασης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» που προβλέπουν τη χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου, η οποία όμως ακυρώθηκε από το ΣτΕ.
Έτσι προβλέπεται και πάλι η χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου σε κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών που είναι μέλη της ΟΣΦΕ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά νεοϊδρυόμενα και μόνο φαρμακεία και όχι ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.
Από εκεί και πέρα, οι μεταβατικές διατάξεις αφορούν τα εξής:
- Τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ιδρύσεως φαρμακείου επί κενών θέσεων σε εδαφικές οντότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, μόνο όμως σε φαρμακοποιούς.
- Τη δυνατότητα χορηγήσεως κατ' εξαίρεση αδειών ιδρύσεως φαρμακείου για συστέγαση.
- Την παράταση διάρκειας ισχύος και λειτουργίας των κληρονομικών φαρμακείων που έληξαν ή λήγουν από το διάστημα από 6.7.2010 και έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος.
- Επικυρώνεται η νομιμότητα όλων των αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας που χορηγήθηκαν σύμφωνα με την ακυρωθείσα ΚΥΑ (καθώς και με τις προηγούμενες αυτής), εφόσον δεν ακυρώθηκαν ή ακυρωθούν με απόφαση δικαστικής ή διοικητικής αρχής. Ευνόητο είναι ότι το αυτό ισχύει για τις εταιρείες εκμεταλλεύσεως φαρμακείων που συστάθηκαν σύμφωνα με τις ανωτέρω ΚΥΑ.