Σε σύγχυση βρίσκεται ξανά ο κλάδος των φαρμακοποιών, για δεύτερη φορά μετά τον Αύγουστο του 2015 και το τρίτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη 21/12, επαναφέρει το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τροπολογία αναφέρεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η κατοχή πτυχίου φαρμακοποιού και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου. Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί η ενημέρωση που απέστειλε εκτάκτως το υπουργείο Υγείας, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η παρούσα νομοθετική ρύθμιση «είναι μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς».
Ουσιαστικά δηλαδή, μέχρι να εκδοθεί το Π.Δ. κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου στο άμεσο μέλλον.
Καθησυχαστική είναι και η νομική σύμβουλος του ΦΣΑ, Σοφία Αγγέλου
Σε έκτακτη ενημέρωσή της, η νομική σύμβουλος του ΦΣΑ, Σοφία Αγγέλου, προσπαθώντας να δώσει τη δική της ερμηνεία και διευκρινίσεις για ό,τι έχει συμβεί, εξηγεί τα εξής:
«Σας ενημερώνω ότι τίτλοι ορισμένων εφημερίδων περί πλήρους απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος είναι πλήρως παραπλανητικοί: Η αλήθεια είναι ότι η τροπολογία συνιστά μεταβατικό δίκαιο και αποβλέπει στο να ρυθμίσει επείγοντα θέματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κυρίως συνήθεις και καθημερινές πράξεις μέχρι τη θέσπιση πλήρους δικαίου με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) κατά το πώς όρισε το ΣτΕ και προβλέπει το Σύνταγμα.
Επί της ουσίας διατηρείται το πλαίσιο της καταργηθείσας ΚΥΑ, δηλ. δεν αλλάζει κάτι και δεν χειροτερεύει, αφού επανέρχεται το καθεστώς της καταργηθείσας ΚΥΑ υπό άλλο μανδύα (του ΠΔ).
Ειδικότερα οι προσωρινές ρυθμίσεις της κατεπείγουσας τροπολογίας έχουν 8 βασικούς άξονες:
- Θεσπίζεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογραφεί σχετικό Διάταγμα.
- Διατηρείται η δυνατότητα να αποκτούν άδειες ίδρυσης φαρμακείων ιδιώτες (αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες) με την ταυτόχρονη εταιρική συμμετοχή φαρμακοποιού με ελάχιστο ποσοστό, το οποίο δεν προσδιορίζεται.
- Διατηρείται η κατ' εξαίρεση δυνατότητα της ΟΣΦΕ να λαμβάνει άδειες ίδρυσης φαρμακείου (ζητήματα συνταγματικότητας της διάταξης).
- Διατηρούνται τα ασυμβίβαστα προσώπων για συμμετοχή σε φαρμακείο χωρίς, ωστόσο να εξειδικεύονται σε αυτό το στάδιο και διατηρείται περιορισμός του αριθμού των αδειών που δύναται να κατέχει ένας φαρμακοποιός χωρίς αυτός να εξειδικεύεται.
- Ρυθμίζονται ζητήματα, π.χ. η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου σε Δήμους, σε Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες ή Κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους (δεν αφορά Αττική λόγω κορεσμού των μονοεδρικών).
- Επιτρέπονται οι κατ' εξαίρεση συστεγάσεις για λόγους μεταβίβασης, (δηλ συστεγάσεις και αποσυστεγάσεις, είτε για λόγους συνταξιοδότησης είτε για λόγους παραίτησης, βάσει άρθρ. 36 του ν. 3918/2011).
- Παρατείνεται η λειτουργία των αδειών κληρονομικών φαρμακείων που
υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έληγαν από το διάστημα έκδοσης της απόφασης για το
ΣτΕ έως και για τρεις μήνες μετά την έκδοση του επικείμενου Π.Δ., ώστε να
μπορέσουν να μεταβιβαστούν ακώλυτα και να μη θιγούν ανυπαιτίως δικαιώματα
τρίτων, λόγω της έλλειψης πλαισίου που θα επέτρεπε την εμπρόθεσμη μεταβίβασή
τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προς αποφυγή σύγχυσης, η ρύθμιση δεν αφορά κληρονομικά φαρμακεία, των οποίων η άδεια είχε ανακληθεί λόγω αμφισβήτησης του δικαιώματος παράτασης και υπήρχε εκκρεμοδικία ή απόφαση επί σχετικής αίτησης ακύρωσης. - Τέλος επικυρώνεται η νομιμότητα όλων των αδειών που χορηγήθηκαν και των εταιρειών που συστάθηκαν με το προγενέστερο δίκαιο, εφόσον δεν υπήρξε δικαστική τους ακύρωση.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι:
- δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με το καθεστώς της ακυρωθείσας ΚΥΑ 36277
- μέχρι θεσπίσεως προεδρικού διατάγματος, εξυπηρετούνται μόνο τα 5-7 ανωτέρω».
Με κινητοποιήσεις και προσφυγές απειλούν οι φαρμακοποιοί
«Το θέμα που έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος(!) έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)», αναφέρει σε νέα του ενημέρωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.).
Αυτό που ζητά ο Π.Φ.Σ. είναι να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα το γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων.
Καταλήγοντας προειδοποιεί ότι «κάθε ιδιώτης-μη φαρμακοποιός που θα θελήσει να "επενδύσει" ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματά του» και απειλεί με «κλιμάκωση των αντιδράσεων» τις επόμενες ημέρες.