Το 1996 ήταν το έτος που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό η νόσος των τρελών αγελάδων (Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ) μέσα από ένα διατροφικό σκάνδαλο.
Η νόσος των τρελών αγελάδων, γνωστή και ως σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, είναι μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση κρέατος ή παραγώγων των προσβεβλημένων βοοειδών και οδηγεί στο θάνατο.
Μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολη η διάγνωση της ασθένειας καθώς χρειαζόταν να γίνει λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή εγκεφαλικού ιστού μεταθανάτια.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Γράχαμ Τζάκσον του University College του Λονδίνου (UCL), ανακάλυψε πως υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζονται οι πρωτεΐνες που προκαλούν την νόσο στα ούρα των ασθενών.
Η νέα μέθοδος εντοπισμού δεν δίνει ψευδή αποτελέσματα, όμως χρειάζεται βελτίωση για να θεωρηθεί αξιόπιστη και να χρησιμοποιηθεί κλινικά.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την θανατηφόρα ασθένεια όμως οι επιστήμονες ελπίζουν πως η πρόωρη διάγνωση ίσως τους βοηθήσει να βρουν κάποιο τρόπο αντιμετώπισης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology».