Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Με ένα γονιδιακό τεστ μπορεί να αποφευχθεί η χημειοθεραπεία

26/8/2016 3:01:08 μμ
Για τις ασθενείς με καρκίνο στο μαστό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Πλέον μπορεί να μπει τέλος στις χημειοθεραπείες σε όσες γυναίκες διαγνώστηκαν με αρχικό στάδιο και έκαναν εγχείρηση καθώς η παραπάνω θεραπεία δεν είναι και τόσο απαραίτητη.


Για χρόνια οι γιατροί γνώριζαν πως η χημειοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση αποτελούσε περισσότερο μια τοξική θεραπεία που δεν ήταν και τόσο απαραίτητη στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν ήξεραν πότε ήταν δυνατό για να την παρακάμψουν.

Μια νέα έρευνα επικεντρωμένη στην γονιδιακή δραστηριότητα των όγκων έρχεται να δώσει την λύση σε αυτό το πρόβλημα.


Από τους 6.700 ασθενείς που μελετήθηκαν διαπιστώθηκε ότι το 46% που διαγνώστηκε νωρίς και θα υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία μπορούσε να το αποφύγει με έναν μικρό κίνδυνο ο καρκίνος να επανέλθει ή να κάνει μετάσταση μέσα στα επόμενα πέντε έτη.


Το νέο αυτό γονιδιακό τεστ ονομάστηκε MammaPrint και μετρά την δραστηριότητα 70 γονιδίων τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη και διασπορά του καρκίνου. Επιπλέον μπορεί να αναγνωρίσει τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες για επαναφορά και έτσι να γνωρίζουν αν μπορούν να παρακάμψουν το στάδιο της χημειοθεραπείας κατά την θεραπεία.


Εκπρόσωπος της εταιρίας που ανέπτυξε το τεστ δήλωσε: «Η διαφορά του 1.5% στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ασθενών που έκαναν χημειοθεραπεία κι εκείνων που δεν έκαναν, δεν είναι στατιστικά σημαντική, ειδικά αν αναλογιστούμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει η θεραπεία: κούραση, γνωστικά προβλήματα, εμετούς, εξάντληση και παρατεταμένη διακοπή στο καθημερινό πρόγραμμα»


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, και οι επιστήμονες θεωρούν πως τα όσα βρήκαν μπορούν να αξιοποιηθούν σε 110.000 γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάθε χρόνο

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics