Τέσσερις από τις πέντε μελέτες για τη σοκολάτα διαπίστωσαν μειωμένη πίεση του αίματος μετά το φαγητό, αλλά ουδεμία από τις μελέτες του τσαγιού έδειξε σημαντικά οφέλη. Το μέγεθος της επίδρασης από τη λήψη 99.2 γραμμαρίων σκουρόχρωμης σοκολάτας ημερησίως ήταν κλινικώς σημαντικό και συγκρίσιμο προς βήτα-αποκλειστές.
| |
Ερευνητές επέλεξαν, από 3.000 άρθρα, τις μεγαλύτερες «τυχαιοποιημένες» και ελεγμένες μελέτες και χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για τον συνδυασμό των στοιχείων τούς. Η ανάλυση περιέλαβε τέσσερις μελέτες μαύρου τσαγιού, μία πράσινου τσαγιού και πέντε μελέτες σκουρόχρωμης σοκολάτας. Αυτή δημοσιεύθηκε στην έκδοση της 9ης Απριλίου του περιοδικού Archives of International Medicine.
Τέσσερις από τις πέντε μελέτες για τη σοκολάτα διαπίστωσαν μειωμένη πίεση του αίματος μετά το φαγητό, αλλά ουδεμία από τις μελέτες του τσαγιού έδειξε σημαντικά οφέλη. Το μέγεθος της επίδρασης από τη λήψη 99.2 γραμμαρίων σκουρόχρωμης σοκολάτας ημερησίως ήταν κλινικώς σημαντικό και συγκρίσιμο προς βήτα-αποκλειστές, όπως της atenolol, που είναι γνωστή με το εμπορικό όνομα Tenormin, ή της propanolol, γνωστής σαν Inderal. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι μελέτες ήταν βραχυχρόνιες και ότι τα αποτελέσματα τους να μην εφαρμόζονται ενδεχομένως σε συνήθη χρήση.
Οι πρωτεΐνες του γάλακτος εμποδίζουν την απορρόφηση των πολυφαινολών, για τον λόγο αυτό η σοκολάτα γάλακτος δεν μοιάζει να είναι αποτελεσματική.
|