Ο Αλέξανδρος Τσαπέκος, αντιπρόσωπος Φ.Σ. Ροδόπης, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., στην οποία θίγει ζητήματα τα οποία –όπως αναφέρει και ο ίδιος– «εγκλώβισαν» το Δ.Σ. «σε επικοινωνιακή τακτική και χειρισμούς», τα οποία «έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των συνδικαλιστικών μας επιδιώξεων».
Χαρακτηρίζει «σοβαρότατο λάθος» το ραδιόφωνο του Π.Φ.Σ., θεωρεί ότι η αντιμνημονιακή «σημαία» της παράταξης έχει ξεθωριάσει, σημειώνει τους κινδύνους που υπάρχουν από τη δημόσια μετάδοση των Γ.Σ. και, τέλος, εκφράζει την αντίθεσή του στον όρο e-pharmacy.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
"Στον απόηχο της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. της 6/12, και χωρίς καμιά διάθεση εκ μέρους μου μηδενισμού όσων θετικών ανακοινώθηκαν (όπως π.χ. η εξαγγελθείσα ενίσχυση των περιφερειακών Συλλόγων), αλλά με καλοπροαίρετη διάθεση συνδικαλιστικής κριτικής, σας απευθύνω ανοικτά τις παρακάτω επισημάνσεις. Στη ΓΣ φάνηκε καθαρά η προσπάθεια του νέου προέδρου και προεδρείου, να εμφανίσουν το καινούργιο ή να δώσουν ένα άλλο χρώμα. Αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας.
Ο λόγος όμως που σας απευθύνω την ανοικτή αυτή επιστολή είναι ότι στη προσπάθεια σας αυτή να πείσετε τους συναδέλφους για το «καινούργιο» δυστυχώς εγκλωβιστήκατε, κατά τη γνώμη μου, σε επικοινωνιακή τακτική και χειρισμούς που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των συνδικαλιστικών μας επιδιώξεων και πολύ γρήγορα ο κλάδος θα τα βρει μπροστά του.
Α) ΜΑΣ ΟΦΕΛΕΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΦΣ; Ή ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΛΑΨΕΙ;
?σχετα εάν ήταν σχεδιασμένο από παλιά ή όχι και άσχετα εάν επινοήθηκε συνειδητά ή τυχαία (και καλώς κατ’ εμέ που ήταν σε χειμερία νάρκη μέχρι και τώρα), αποτελεί σοβαρότατο λάθος η λειτουργία του ραδιοφώνου και ακόμη περισσότερο οι «εφηβικοί» θα έλεγα πανηγυρισμοί που πλαισίωσαν την ανακοίνωση της λειτουργίας του.
Επειδή εισβάλλαμε αψυχολόγητα στην επιχειρηματική αυλή των ΜΜΕ, μιας και ανακοινώθηκε δια στόματος προέδρου ότι έχουμε ήδη μεγάλη ακροαματικότητα, τρίτοι στη λίστα και με άμεση προοπτική φιλοξενίας πολλών διαφημίσεων, και άσχετα εάν δεν είναι επίγειος, πιστεύω απόλυτα ότι σύντομα θα έχουμε πρόβλημα αυτεπίστροφων αρνητικών συνεπειών. Δεν αμφισβητώ τη νομιμότητα της λειτουργίας του, αλλά τους λόγους αρχών που δικαιολογούν ή όχι την ύπαρξή του ή και εάν συνάδει με τη λειτουργία και τους σκοπούς των φαρμακευτικών Συλλόγων ως ΝΠΔΔ.
Την ώρα που εμείς δεν θέλουμε τα depon και τα ΜΥΣΥΦΑ να πάνε στα μάρκετ, ερχόμαστε και δίνουμε λαβές και επιχειρήματα στους ανταγωνιστές μας ότι «ορίστε δίνουμε εμείς το παράδειγμα και εισβάλλουμε χωρίς λόγο σε δραστηριότητα άλλων επαγγελματιών» (και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη και «δύσκολη» κατηγορία επαγγελματιών).
Μας ωφελεί ουσιαστικά σε κάτι το ραδιόφωνο; Περίτρανα Όχι.
Όλα όσα απαιτούνται για την επικοινωνία των φαρμακοποιών ανά την Ελλάδα νομίζω ότι καλύπτονται πληρέστατα με τις ηλεκτρονικές σελίδες (τη σελίδα του Π.Φ.Σ. μπορούμε να την αναβαθμίσουμε τόσο που να ξεπεράσουμε τα ιδιωτικά blogs;), τις διαδικτυακές συνδέσεις, τα διάφορα blogs και δεν είναι, δόξα τω Θεώ, λίγα όλα αυτά που η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει.
Εάν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι μπορούμε να καταφέρουμε να γίνουμε δυνατοί παίκτες στο χώρο των ΜΜΕ, τότε θα έπαιρνα πίσω την πρόταση που κάνω. Ή εάν κάποιος με πείσει για τα οφέλη που θα έχουμε από αυτό. Επειδή όμως ξέρω πολύ καλά ότι στο τέλος και πολύ γρήγορα θα καταλήξει μια «ερασιτεχνική ενασχόληση» που δεν ταιριάζει σε ένα ΝΠΔΔ και στο τέλος το μόνο που θα εισπράξουμε θα είναι τα επικοινωνιακά προβλήματα και αφορμές για να μας πλήξουν.
Θα μου πείτε, μα δε μας πολεμούν; Σωστά, για τα συμφέροντα κάποιων τρίτων και όχι όλοι βέβαια. Υπάρχουν και πολλοί, εδώ στην επαρχία όλοι θα έλεγα, που μας δίνουν βήμα. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση λειτουργίας του και επέκτασής του στις διαφημίσεις, τώρα που και η πίττα έχει μικρύνει, θα μας πολεμήσουν για τα δικά τους συμφέροντα και ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση με ό,τι ξέρουμε και ό,τι είδαμε μέχρι τώρα. Κυρίως και για να αποδείξουν σε κάθε νέο υποψήφιο της ιδέας αυτής (γιατί αύριο με την ίδια λογική δυνητικά θα έχουμε ραδιόφωνα των Δικηγόρων, των Μηχανικών, των Ιατρών κλπ.) ότι δεν αξίζει να εισβάλλεις σε ξένους χώρους και θα έχουν δίκιο.
Συνεπώς, επειδή μπαίνουμε σε χωράφια άλλων, τα παιχνίδια των οποίων δεν τα κατέχουμε και δεν μας ταιριάζουν, ας εγκαταλείψουμε τον άνευ λόγου ενθουσιασμό περί Ραδιοφώνου και των εκπομπών του.
Και βέβαια δεν θα αναφερθώ σε όλα όσα θα μπορούσαν να προκύψουν σχετικά με το ποιος θα ελέγχει τη διεύθυνση του ραδιοφώνου ή και την ενδεχόμενη χειραγώγησή του, κλπ., κλπ. ζητήματα που θα είναι πολύ δύσκολο να τα προσπεράσουμε χωρίς βλαπτικές για τον κλάδο έριδες. Αξίζει λοιπόν να πάρει θέση το Δ.Σ. πάνω στο ζήτημα αυτό.
Β) ΜΗΠΩΣ Η ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕΙ;
Η αίσθηση μου λέει ότι στο προεδρείο κάτι άλλαξε. Δεν είναι όπως παλιά. Εάν κάνω λάθος, διορθώστε με. Τώρα με τα ηνία στα χέρια δε θα ήταν φυσιολογική συνέπεια να ενδυναμώσουν οι αντιμνημονιακές φωνές και οι ανάλογες πρακτικές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως σημαία και έτσι περπάτησε το άρμα τη νίκης; Τα εκλογικά κέντρα τι έγιναν; Έκλεισαν; σε μια περίοδο τόσο προεκλογική!!! Τι ήταν εκείνο που άλλαξε την εικόνα; Η κατάκτηση των θώκων; Η ρεαλιστική μήπως και «προσήκουσα» στο εξής συμπεριφορά; Ούτε καν μια στήριξη σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις πολυπληθών κλαδικών σωματείων; έστω μια μικρούλα στάση εργασίας, αφού πλέον η απεργία φαντάζει νόσος με έντονα τα αλλεργικά της συμπτώματα! Τίποτα;
Και αλήθεια κ. πρόεδρε του Π.Φ.Σ., όσον αφορά τη βάση, τους φαρμακοποιούς, πώς εσείς εξηγείτε την ταχύτατη στροφή της εκτίμησης που είχατε προς αυτή τη βάση, για την οποία προ των εκλογών θεωρούσατε ότι είχε αλάνθαστο το κριτήριο και σας εξέλεξε, όμως τώρα, δύο μήνες μετά, τίθενται από το περιβάλλον και την παράταξή σας ερωτηματικά για το κατά πόσο η ίδια αυτή η βάση μπορεί πια να «εμπνέει» και άρα εάν μπορεί να βασίζεται κανείς σ’ αυτή; Είναι τυχαίο ή προετοιμάζεστε εσείς της «κορυφής» να φορτώσετε στη βάση τις όποιες εξελίξεις έρχονται;
Και με όλα αυτά είχα την εντύπωση έστω μόνο της παθητικής στο εξής αντιμετώπισης των μνημονιακών προβλημάτων, τα οποία όπως διακηρύττατε εξαθλίωσαν το φαρμακείο και ταυτίζομαι πλήρως μ’ αυτό. Νομίζω όμως ότι έπεσα έξω, αφού πολύ σύντομα είχαμε φαινόμενα ενεργητικής πλέον αντιμετώπισης, ακούσιας ή εκούσιας και έστω και έμμεσης στήριξης του μνημονιακού καθεστώτος.
Γιατί αλλιώς πως μπορείτε να μου εξηγήσετε την επίσκεψή σας, πρόεδρος και γραμματέας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, στη λήξη της θητείας του, στον άνθρωπο που, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, υπέγραψε 27 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δεν αντιστάθηκε έστω και μία φορά, έστω και συμβολικά; Και ήμασταν και ήσασταν τότε όλοι σφόδρα διαμαρτυρόμενοι και θυμωμένοι για τα νομοσχέδια αυτά που «έκαιγαν» όλο τον Ελληνικό Λαό και το φαρμακείο!!!
Τι άλλαξε από τότε; Και αλήθεια τι προσδοκούσατε με την επίσκεψη αυτή; Να σας ακούσει, να πειστεί και να προστατέψει, τώρα που φεύγει, τους 11.000 φαρμακοποιούς; Με ποιο τρόπο; Το πιστεύετε αυτό τη στιγμή κατά την οποία τόσοι νόμοι υπογράφτηκαν με πρωτοφανή καταπάτηση του Συντάγματος και οι οποίοι κυριολεκτικά ξεκλήρισαν εκατομμύρια λαού;
Επίσκεψη, τη σημασία της οποίας είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξετε, προβάλλοντας το θεσμό. Το θεσμό όμως όλοι τον σεβόμαστε. Αλλά τις πράξεις έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να τις κρίνουμε. Και στη προκειμένη περίπτωση οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο κατά πόσο και τι συμβολίζει η κάθε μας ενέργεια, ειδικά όταν με αυτήν «σβήνουμε», χωρίς να έχουμε την εξουσιοδότηση από τη βάση, τη συμβολή του κάθε πολιτειακού παράγοντα στον συνολικό μνημονιακό «βομβαρδισμό».
Το μόνο ελαφρυντικό σας θα μπορούσε ίσως να είναι η όντως ιδιαίτερη εμπειρία να ανεβαίνει κανείς τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου!!!
Γ) ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ» ΤΩΝ Γ.Σ.;
Δια στόματος προέδρου ακούσαμε δημόσια για «ζεστό χρήμα» στην περίπτωση της ΕΤΕΣΤΑ. Και πάλι λόγοι ενθουσιασμού, θέλω να πιστεύω, παρέσυραν τον πρόεδρο σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην εικόνα που οφείλουμε να δίνουμε δημόσια στους συμπολίτες, στους ασθενείς μας, και γιατί όχι και στην Πολιτεία.
Έτσι απροκάλυπτα όπως μιλάμε δημόσια για τις τακτικές και τους σχεδιασμούς μας, με εικόνα και ήχο, δυστυχώς το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να χάσουμε τους στόχους μας ή και πολλές φορές να διεγείρουμε τις ορέξεις των τρίτων. Μήπως έτσι δεν εγείρουμε τα μάτια όσων εμπλέκονται στο κομμάτι αυτό (βλέπε ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, ο οποίος ακούγοντας για ζεστό χρήμα, δεν θα τρέξει να αξιοποιήσει προς όφελός του τα υπάρχοντα ούτως ή άλλως δεδομένα των ασφαλισμένων του;)
Και επειδή στο θέμα της ΕΤΕΣΤΑ, παρά τις λάθος κατ’ εμέ διαδικασίες και τους συμφωνηθέντες όρους που προηγήθηκαν και παρά τις λάθος εγκρίσεις εκ των υστέρων, κάποια στιγμή, αφού τελικά τη συνεχίζουμε, θα χρειαστεί να ανταγωνιστούμε με όλες τις παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και, το κυριότερο, να εξάγουμε ασφαλή και πλήρη δεδομένα σε ανταγωνιστικές τιμές, παράμετροι που αξιολογούνται από εκείνους που πληρώνουν για τα δεδομένα αυτά. Εδώ είναι, που με διαφανείς εσωτερικές διαδικασίες, σε συνεννόηση - συνεργασία με τους ΣΥΦΑ και τη δική τους αντίστοιχη δραστηριότητα και με ευαισθητοποίηση των μελών μας θα μπορούσαμε να είχαμε εγγυηθεί ίσως μια πιο βιώσιμη κατάληξη αυτής της υπόθεσης, χωρίς καμιά δημόσια διατυμπάνιση.
?σχετα εάν διαφωνώ με τη διαδικασία που τηρήθηκε και ταυτίζομαι πλήρως με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου κ. Βαλτά, αξίζει να αναφέρω και την εύστοχη τοποθέτηση του γραμματέα του Π.Φ.Σ. κ. Μακρυγιάννη για το ίδιο ζήτημα, ο οποίος μίλησε και προσπάθησε να ‘’σώσει’’ όσο μπορούσε την υπόθεση «ζεστό χρήμα», λέγοντας, και σωστά υποστηρίζοντας, ότι «το ζητούμενο δεν είναι τα λεφτά αλλά η δυναμική των στοιχείων και η χάραξη πολιτικής μέσα από αυτά».
Σε κάθε περίπτωση και παρά τα θετικά της ζωντανής μετάδοσης, στην οποία κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να έχουν πρόσβαση μόνο φαρμακοποιοί, η απόδειξη της πρόχειρης διαχείρισης των οικονομικών μας θεμάτων καθώς και η τακτοποίηση μπροστά στη κάμερα ζητημάτων παράτυπης μεταφοράς χρημάτων από τον ένα κωδικό στον άλλο του προϋπολογισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ζημιώνει την εικόνα μας!!!
Συμπέρασμα: Οφείλουμε και πίσω, αλλά κυρίως μπροστά στις κάμερες να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πως παρουσιάζουμε ένα θέμα και κυρίως να κινούμαστε πάντα, ουσιαστικά και τυπικά,στα πλαίσια της νομιμότητας.
Δ) E–SHOP KATAΣΤΗΜΑΤΑ
Κλείνοντας και αφού παραπονεθώ εντόνως για το ότι δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Π.Φ.Σ. έγγραφο του Φ.Σ. Ροδόπης από 22/10 για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης, σας υπενθυμίζω ότι προτείναμε με αυτό στον Π.Φ.Σ. την απαγόρευση παντελώς του όρου «φαρμακείο / e-pharmacy» ή και κάθε άλλου παρεμφερούς όρου που περιλαμβάνει τον όρο «φαρμακείο» (π.χ. παραφαρμακείο) στα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης, καθότι σύντομα και μετά την καθιέρωση αυτών των ρυθμίσεων, και με τη δική μας συναίνεση, θα υπάρχει προηγούμενο και για τη χρήση του όρου «φαρμακείο / e-pharmacy» και σε όλες τις υπόλοιπες συναφείς επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν και εκτός του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Με έκπληξή μου και με τα αυτιά μου άκουσα και από τον πρόεδρο και από μέλη του Δ.Σ. στη Γ.Σ. να αναφέρουν ρητά τον όρο e-pharmacy και μάλιστα πολλές φορές, στη δε αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι αυτά αναφέρονται ως «ηλεκτρονικά καταστήματα φαρμακείων»!!!
Δεν πρέπει να προσέξουμε στο θέμα αυτό γιατί ανοίγουμε δρόμους εξόντωσής μας;
Θα θέλαμε μια γραπτή τοποθέτηση επί του θέματος για το αν τελικά θα χρησιμοποιηθεί ο όρος e-pharmacy ή όχι και τι θα πράξουμε αναλόγως.
Τέλος απαιτούμε από το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να απαντάει στα έγγραφα που αποστέλλονται από τους περιφερειακούς Συλλόγους και να μην αναγκαζόμαστε, και πάλι με δική μας πρωτοβουλία, να προσπαθούμε με τα τηλέφωνα να λύσουμε το πρόβλημά μας.
Αξιότιμοι κύριοι του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., με την πεποίθηση ότι επιτελώ τις υποχρεώσεις μου ως αντιπροσώπου του Φ.Σ. Ροδόπης στον Π.Φ.Σ., παρακαλώ δεχθείτε καλοπροαίρετα τις παραπάνω τέσσερις τοποθετήσεις – επισημάνσεις μου."