Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.

25/4/2024 3:51:51 πμ
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, κάτι που εμφανίζεται πια σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ελλείψεις φαρμάκων και πρώτων υλών και στα κίνητρα που θα δοθούν στις φαρμακοβιομηχανίες εστιάζει το 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.


Σε δηλώσεις του ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια είχε θέσει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα που αντιμετωπίζουν επίσης αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είχε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το πως τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των ελλείψεων σε αντιβιοτικά, ινσουλίνες αλλά και διάφορα άλλα είδη φαρμάκων. Νομίζω ότι η κοινή μας δράση θα αποτελέσει το κλειδί για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και περισσότερη κάλυψη του πληθυσμού σε φάρμακα σε όλη την Ε.Έ.».


Ο υπ. Υγείας πρόσθεσε επίσης πως βρίσκεται εκεί προκειμένου να συνυπογράψει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μανιφέστο για την κοινή δράση που είχε εισηγηθεί στο παρελθόν ως υπ. Ανάπτυξης, για τη δημιουργία παραγωγής πρώτων υλών και γενικά φαρμάκων μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος. «Η Ευρώπη, την εποχή της πανδημίας, κατάλαβε ότι μπορεί να μείνει εύκολα χωρίς φάρμακα. Αυτήν την έλλειψη και αυτήν τη φοβία δεν πρέπει να τη ξαναζήσουμε. Με το μανιφέστο που θα υπογράψουμε -η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που πρωταγωνιστεί σε αυτό- θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε με κατάλληλα κίνητρα μεγάλες βιομηχανίες για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Νέες συστάσεις από τον ΕΜΑ για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Τα προβλήματα που εντοπίζονται στην παραγωγή και στη διάθεση κρίσιμων φαρμάκων επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο ΕΜΑ με τις νέες συστάσεις του για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα προτεινόμενα μέτρα λαμβάνονται ανάλογα με τους κινδύνους για ελλείψεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και περιλαμβάνουν:

  • Να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των φαρμακοβιομηχανιών (π.χ. με την προσθήκη εναλλακτικών χώρων παραγωγής) και να παρακολουθείται η προσφορά, η ζήτηση και τα αποθέματα σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου.
  • Να δημιουργηθεί απόθεμα φαρμάκων από τις εταιρείες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίζονται διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης.
  • Να σχεδιαστεί «πλάνο πρόληψης ελλείψεων» από τις εταιρείες των κρίσιμων φαρμάκων (ο ΕΜΑ θα δημοσιεύσει τον Ιούνιο σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις).
  • Να παρέχεται επιστημονική και ρυθμιστική υποστήριξη και ειδική βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Να εφαρμοστούν διαδικασίες επιμερισμού εργασίας, αξιολογήσεις από ανεξάρτητη και αναγνωρισμένη αρχή και ταχύτερα χρονοδιαγράμματα στις απαιτούμενες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα ο ΕΜΑ θα εργαστεί με τη Συμμαχία Κρίσιμων Φαρμάκων της Ευρ. Επιτροπής για την ανάπτυξη συστάσεων που αφορούν τους ρυθμιστικούς οργανισμούς φαρμάκου, τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30% το 2023






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών