Στην τεράστια πρόκληση της διαχείρισης της φαρμακευτικής αγωγής και στη μη συμμόρφωση των ασθενών σε αυτήν επένδυσαν ο Ιωάννης Αλαφάκης (φαρμακοποιός MSc) και η Δρ. Θεοδοσία Χαρίτου (Βιοπληροφορική) με τη δημιουργία της maMEDS, μιας ελληνικής startup που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διαχειρίζονται τα φάρμακα τους. Η ομάδα της maMEDS που πλαισιώνεται από τη Βίκυ Κλήμη (CEO, Grandmama) συμμετέχει στο egg-enter grow go της Eurobank.
Το όνομα maMEDS προέρχεται από τα αρχικά του Medication Adherence Management & Educational Services και αντικατοπτρίζει πλήρως την αποστολή και το όραμα της νεοφυούς επιχείρησης που είναι η ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής, συνδυάζοντας την τεχνολογία με την εκπαίδευση, ενισχύοντας τη συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και θέτοντας τον ασθενή στο επίκεντρο κάθε δράσης. Το όνομα παραπέμπει επίσης στην έκφραση «ma meds» ή «my meds» που σημαίνει «τα φάρμακα μου», δίνοντας έμφαση στον έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής από τον ίδιο τον ασθενή.
Η λύση της maMEDS
Η λύση που προσφέρει η maMEDS βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:
1. maMEDS Mobile Application: Ένα εργαλείο για τους ασθενείς, που τους βοηθά να οργανώνουν τα φάρμακά τους, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, να παρακολουθούν τη συμμόρφωση και να ενημερώνονται για τη φαρμακευτική τους αγωγή.
2. maMEDS Web Platform: Ένα εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας, που τους επιτρέπει να οργανώνουν και να παρακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
3. mM Planner: Εξατομικευμένες χαποθήκες που επιτρέπουν στους ασθενείς να οργανώνουν αποτελεσματικά τα φάρμακα τους ανά ημέρα και ώρα λήψης.
Όπως εξηγεί στο f.daily o Ιωάννης Αλαφάκης, η λύση της maMEDS δεν είναι απλώς ένα προϊόν· είναι μια αλλαγή νοοτροπίας. «Προσφέρει στους ασθενείς τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά στη διαχείριση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Παράλληλα, ενδυναμώνει τον φαρμακοποιό, επιτρέποντάς του να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη φαρμακευτική φροντίδα. Η μη συμμόρφωση είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»: όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Επηρεάζει περίπου το 50% των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, συνδέεται με πάνω από 200.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ετήσιο κόστος ξεπερνά τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ».
Αναβαθμίζοντας τον ρόλο του φαρμακοποιού
Η maMEDS θέλει να φέρει τη διαδικασία της οργάνωσης φαρμάκων εκεί όπου ανήκει: στο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο, εκπαιδεύοντας τους ασθενείς να οργανώνουν τα φάρμακά τους ή παρέχοντας την υπηρεσία διαχείρισης φαρμακευτικής αγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια νέα προστιθέμενη αξία για το φαρμακείο και τον ίδιο, που ενισχύει την επιστημονική του υπόσταση και τον διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.
Η maMEDS καλεί τα φαρμακεία και τους επαγγελματίες υγείας να ενταχθούν σε αυτήν την αλλαγή. Η υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων υπηρεσιών δεν είναι απλώς μια επιλογή – είναι η προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και η επένδυση σε ένα πιο αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, όπως αναφέρουν τα στελέχη της, ενώ παράλληλα καλούν τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώσουν ανώνυμα το ερωτηματολόγιο εδώ σε μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της φαρμακευτικής φροντίδας σε σχέση με τους ασθενείς τους.