Λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση δίνει το υπουργείο Υγείας.
Αυτοί οι ασθενείς χαρακτηρίζονται ως «περιφερόμενοι» από τις δομές Υγείας και αυτό γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και καλύπτονται από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων που εφημερεύουν ανά διαστήματα. Ουσιαστικά δηλαδή, περιφέρονται ανά τα νοσοκομεία που εφημερεύουν, ώστε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου το πρόβλημα έλλειψης σταθερού σημείου φροντίδας είναι πιο οξυμένο, οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες (1η και 2η ΥΠΕ) προχώρησαν στην κατανομή των ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή διαμονής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ασφαλισμένους ασθενείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση.
Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίστηκε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των τελευταίων ετών, το οποίο είχε θέσει στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Η σταθερή κλινική/εργαστηριακή παρακολούθηση των ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων αποτελεί άλλο ένα βήμα της υλοποίησης του ν. 4368/2016 που προβλέπει την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Αναλυτικά, οι ανασφάλιστοι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση θα απευθύνονται:
1η ΥΠΕ
Γ.Ν.Α. «ΑΜ.ΦΛΕΜΙΓΚ»: 2 άτομα
Γ.Ν.Α. «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ»: 2 άτομα
Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΗΜΜΑΤΑΣ»: 2 άτομα
Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»: 2 άτομα
Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ»: 1 άτομο
Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: 2 άτομα
Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: 2 άτομα
Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»: 1 άτομο
Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» : 5 άτομα
Σύνολο: 19 ασθενείς
2η ΥΠΕ
Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: 8 άτομα, με δυνατότητα να ενταχθούν άλλοι 15 άμεσα
Γ.Ν. Π. «ΤΖΑΝΕΙΟ»: 1 άτομο
Γ.Ν. Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ»: 7 άτομα
Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»: 4 άτομα
Σύνολο: 20
ασθενείς