Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Λύση τώρα για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών

3/12/2020 4:23:32 μμ
Γράφει ο Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ και Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρόσφατο περιστατικό με το έγγραφο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης σχετικά με τη νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και η ακόλουθη νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος δείχνει ότι ακόμα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, η υγειονομική φροντίδα αυτής της ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού παρουσιάζει «τρύπες» και κενά που έρχεται εκ των υστέρων η πολιτεία να καλύψει. Στην περίπτωση δε της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων, η πολιτεία είναι πλήρως απούσα από τη χρηματοδότηση της δαπάνης και την «τρύπα» καλείται να καλύψει η φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback.

Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αφού ποτέ δεν προβλέφθηκε η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Την καθολική κάλυψη του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα υγείας χαιρέτισε η φαρμακοβιομηχανία, όταν ψηφίστηκε ο ν.4368/2016 ως βασική προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Τότε, τον Αύγουστο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση, οι ανασφάλιστοι πολίτες υπολογίζονταν σε 2,5 εκατομμύρια, πολλοί εκ των οποίων είχαν χάσει την ασφάλισή τους λόγω κρίσης και είχαν χρέη σε ασφαλιστικούς φορείς. Σήμερα η πανδημία και οι συνέπειές της στην οικονομία είναι η νέα απειλή.


Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό και η φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε για άλλη μια φορά να υποκαθιστά το έργο της πολιτείας. Μόνο το 2019 η σχετική δαπάνη έφτασε τα 290 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη φαρμακοβιομηχανία μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών. Η σημαντική αυτή επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στο υπερδιογκωμένο clawback από την υπέρβαση της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.


Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα παρόλο που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Δυνατότητα υπάρχει, είτε από το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, καθώς ο τομέας της υγείας αποτελεί προτεραιότητα, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν» και προορίζονται για άμεσες παρεμβάσεις λόγω κορονοϊού.


Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να υπάρξει αντίστοιχη ελάφρυνση στο clawback. Τα στοιχεία του 2019, με 790 εκατ. ευρώ clawback μόνο στην εξωνοσοκομειακή αγορά αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία δεν χωράει καθυστερήσεις. Επομένως, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα.

Σε συνθήκες πανδημίας που διακυβεύεται και η υγεία των πολιτών αλλά και η οικονομία, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν κρίσιμο κλάδο για τη χώρα, η προσφορά του οποίου δεν πρέπει να διακινδυνευτεί. Η έμμεση υπερφορολόγηση πλήττει τη βιωσιμότητα ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, καθυστερεί την ανάπτυξη, στερεί πόρους από την έρευνα και βάζει στον «πάγο» επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30% το 2023
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών