Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Λύση για την ανάπτυξη το ελληνικό φάρμακο

22/2/2017 10:11:17 πμ
Οι προτάσεις της ΠΕΦ στον Πρωθυπουργό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, την Τρίτη 21/2/2017, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) παρουσίασε ένα σύνολο προτάσεων, με στόχο να μετατραπεί το φάρμακο από πεδίο χρόνιων τριβών, σε αναπτυξιακό μοχλό για την εθνική οικονομία, με οφέλη για το σύστημα υγείας, τους ασθενείς και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι προτάσεις της ΠΕΦ αφορούν τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την πολιτική διείσδυσης των γενοσήμων, τη μείωση του clawback (π.χ. εξαιρέσεις, πληρωμή σε τιμές παραγωγού και όχι λιανικής), την είσοδο των νέων φαρμάκων στο σύστημα, την οποία στηρίζει η ΠΕΦ αλλά και πάλι με έλεγχο της συνταγογράφησης.

Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα φάρμακα, ενώ θα πρέπει να ξεπεραστεί η στρεβλή πολιτική των δυσανάλογων μειώσεων τιμών στα παλιά φάρμακα, η οποία οδηγεί στην απόσυρσή τους από την αγορά και τελικά στην υποκατάσταση από νεότερα και ακριβότερα, ήταν από τις θέσεις που εξέφρασε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ, στο χαιρετισμό του.

Ο δείκτης εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ πρότεινε τη θέσπιση ενός δείκτη εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας, όπως προκύπτει από τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών, τη φορολογία, τις αποσβέσεις, τις δαπάνες για έρευνα κ.α. Ο συντελεστής αυτός θα μπορούσε να υπολογίζεται στη διαμόρφωση του clawback, στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.
Η πολιτεία οφείλει να διεκδικεί τη μεγιστοποίηση της Προστιθέμενης Αξίας, ειδικά σε ένα πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών, κατά την ΠΕΦ.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στην Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στο πλαίσιο που έθεσε η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία εκπονήθηκε με εντολή της Επιτροπής, εντάσσονται προτάσεις για παροχή κινήτρων για τις δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων, αποσβέσεις στις επενδύσεις R&D, φοροαπαλλαγές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι προτάσεις της ΠΕΦ θα κατατεθούν «αρμοδίως», επισήμανε ο κ. Τρύφων, ξεκινώντας από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και στη συνέχεια στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Κυκλοφορεί από τη YOUTH LAB.






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια