Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Λουράντος: Ποιοι προωθούν τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό;

12/8/2015 2:43:40 μμ
Οι δανειστές ή εγχώρια ημεδαπά συμφέροντα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στους φαρμακοποιούς οι προθέσεις για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των φαρμακείων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επισημαίνει ότι "οι προθέσεις των διαφόρων συμφερόντων αποτυπώνονται με τον πλέον ξεκάθαρο πια τρόπο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων”.

Στην έκθεση αυτή με τις νέες ρυθμίσεις «παρέχεται έτσι η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν και να ιδρύσουν φαρμακεία εντείνοντας τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας την διάθεση των φαρμάκων και των λοιπών προϊόντων γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων.»

Επομένως οποιαδήποτε οδηγεί σε πολυφαρμακία, αυξάνει τη συνταγογράφηση και την φαρμακευτική δαπάνη για να φέρει την «ανάπτυξη»…

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο το σύνολο των προτεινόμενων φημολογούμενων ρυθμίσεων για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έρχεται ευθέως σε σύγκρουση ουχί μόνο με το ενωσιακό κεκτημένο, αλλά και με το δίκαιο των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κλπ).

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεων του (υποθέσεις C‑171/07, C‑172/07 C‑531/06, C‑570/07 και C‑571/07) έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

''Συνεπώς τίθεται ευλόγως το ερώτημα, είναι οι δανειστές που προωθούν τις ρυθμίσεις αυτές που δεν ισχύουν ούτε στις χώρες τους ούτε σε καμία άλλη σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ή είναι εγχώρια ημεδαπά συμφέροντα που στην …αναμπουμπούλα άδραξαν την ευκαιρία και προσέθεσαν ρυθμίσεις που ευνοούν μόνο εκείνα εις βάρος της Δημόσιας Υγείας και του κρατικού προϋπολογισμού;'' αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΠΦΣ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι όμως αξιόπιστο;
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις θεραπευτικές κατηγορίες που θα διατίθενται






Σχετικά άρθρα

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται πλέον τα στοιχεία των φαρμάκων που θα εξάγονται
Οδηγίες του ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες
Ειρ. Αγαπηδάκη: Ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων
Από αύριο στο Ίλιον οι Κινητές Ομάδες Υγείας
Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας