Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης κοπής πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, ενημέρωσε το κοινό του ότι οι μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα «δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα περισσότερα είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης· και αυτής και της προηγούμενης. Η κυβέρνηση επιμένει να εξαρτάται από κεφάλαια και από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του εσωτερικού. Υπακούοντας στα κελεύσματα αυτών, πηγαίνει με τις επιθυμίες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τις θεσμοθετήσει δήθεν σαν μνημόνιο».
Σύμφωνα μάλιστα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λουράντος δήλωσε πως τη διαπίστωση αυτή, το ότι τα θεσμοθετημένα από την ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελούν ευρωπαϊκή επιταγή, αλλά αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, την έκανε στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και στη Γενική Συνέλευση (G.A.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).
Στην Ελλάδα θεσπίζονται μέτρα «που δεν υφίστανται σε κανένα μεγάλο κράτος της Ε.Ε.» δηλώνει
ο κ. Λουράντος και συνεχίζει: «παρά μόνο σε κράτη των ανατολικών χωρών, όπου
και εκεί έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα
μέτρα βύθισαν τη χώρα σε πολύ μεγάλα χρέη, δημιούργησαν καρτέλ και
μονοπώλια και αυξήθηκαν οι δαπάνες». Γι' αυτό εξάλλου, όταν ο ίδιος ξαναβρέθηκε
στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τις
αλλαγές στο ιδιοκτησιακό, η πρόεδρος ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από την ελληνική
κυβέρνηση για τα μέτρα «που είτε δεν εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε. είτε
έχουν αποδειχθεί καταστροφικά» (περισσότερα εδώ
& εδώ).
Ελλείψεις φαρμάκων
Ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι έχει καταθέσει εξώδικο προς στον Ε.Ο.Φ., το υπουργείο Υγείας και προς την Εισαγγελία, ζητώντας να μάθει: α) αν εισάγονται οι επαρκείς ποσότητες σε φάρμακα στην Ελλάδα και β) αν αυτές που εισάγονται μένουν στην Ελλάδα ή πηγαίνουν στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει πάρει καμία απάντηση, όπως αναφέρει, τη στιγμή που το πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται.