Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κωνσταντίνος Λουράντος αναλύει τους προβληματισμούς και τα αιτήματά του από την κυβέρνηση ενόψει της αυριανής Συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας, στην οποία πρόκειται να ανακοινωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική περίθαλψη της χώρας.
Σημειώνει τα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως είναι μνημονιακά μέτρα που «σάρωσαν τον τόπο», την απελευθέρωση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. και τις κακές συνέπειες αυτής για την αγορά αλλά και για την υγεία των πολιτών. Παράλληλα δείχνει να θέλει να τονίσει ότι ο Π.Φ.Σ. είναι έτοιμος τόσο να συνεργαστεί όσο και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση αναλόγως των περιστάσεων, καθώς μόνος στόχος του είναι η προάσπιση των συμφερόντων των φαρμακείων και της δημόσιας υγείας.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του κ. Λουράντου:
«Με ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ για την αυριανή Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Το ενδιαφέρον αφορά το περιεχόμενο και ο προβληματισμός τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του υπουργού και της κυβέρνησης για τα θέματα του κλάδου μας.
Είναι αλήθεια ότι έχουμε χορτάσει από προεκλογικές και μετεκλογικές υπουργικές υποσχέσεις. Χορτασμένοι είμαστε επίσης και από λύσεις που δίνονται προφορικά αλλά ποτέ ουσιαστικά.
Η σημερινή διοίκηση του Π.Φ.Σ. πολέμησε μέχρις εσχάτων όλους όσους μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Με το ίδιο πάθος όμως θα συγκρουσθεί – κυριολεκτώ– και με την σημερινή πολιτική ηγεσία. Ο Π.Φ.Σ. ανασυντάχθηκε μετά από μια τριετία δήθεν αντιπολίτευσης και συντάσσεται έτοιμος για πραγματική σύγκρουση.
Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από αυτά που συμβαίνουν και μέλλουν να συμβούν στην Ελλάδα δεν έχει σχέση πάντα με αυτά που θέλουν να μας επιβάλλουν οι «μεγάλοι» της Ευρώπης, αφού αρκετά από αυτά ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που ακολουθούσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις συνεπικουρούμενες από δικούς τους τρομερούς... συνδικαλιστές. Είναι ουσιαστικά θέματα που «εσωτερικοί» παράγοντες έχουν θέσει στους «θεσμούς», ώστε να υλοποιηθούν με τη δική τους δήθεν πίεση και... ευλογία. Είναι διακαείς πόθοι εσωτερικών «αρπακτικών» που εξακολουθούν να πιέζουν κάθε τι που μπορεί να ενδώσει στις ορέξεις τους, ώστε να καρπωθούν οικονομικά οφέλη, κατά το γνωστό «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται».
Όλα όσα έχουμε παραλάβει ως παρακαταθήκη της προηγούμενης Κυβέρνησης από τη μνημονιακή λαίλαπα που σάρωσε τον τόπο, καλούμαστε τώρα να ανατρέψουμε, γνωρίζοντας πολύ καλά όμως ότι πολλά από αυτά ακόμα και σήμερα αποτελούν ευσεβείς πόθους παραγόντων ΕΝΤΟΣ των τειχών – παραγόντων που η παρουσία τους στο σημερινό γίγνεσθαι του φαρμακείου αποτελεί όχι έκπληξη, αλλά κατάντια και αθλιότητα.
Η απελευθέρωση των τιμών των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. που ευαγγελίζονται παραγωγοί και εισαγωγείς στην Ελλάδα και που έχει ήδη νομοθετηθεί χαριστικώς από τον τέως υπουργό Υγείας και έχει γίνει αποδεκτό από προηγούμενη διοίκηση του Π.Φ.Σ., οδηγεί τα φάρμακα αυτά με μαθηματική ακρίβεια ΕΚΤΟΣ φαρμακείων. Είναι απολύτως σίγουρο ότι η απελευθέρωση αυτή θα οδηγήσει στη γεωμετρική αύξηση της τιμής τους, με αποτέλεσμα πάνω στις νέες τιμές να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ φαρμακείων και super markets.
Και τότε φυσικά όλοι θα μιλούν για μεγάλες διαφορές τιμών, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν σχέση με τις σημερινές χαμηλές τιμές. Πάντως ούτως ή άλλως η απελευθέρωση της τιμής τους σε λίγους μήνες, η οποία έχει νομοθετηθεί, οδηγεί τα φάρμακα αυτά προς απλή κατανάλωση εκτός φαρμακείων... με πολλά κέρδη για πολλούς και με οικονομική ζημία για τους πολίτες...
Εκτός όμως των τιμών για τις οποίες η βιομηχανία κόπτεται να αυξηθούν χωρίς πολιτικό κόστος, αφού αυτά τα φάρμακα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά βαρύνουν τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση... Είναι η μετατροπή των φαρμάκων αυτών σε ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ προϊόντα τοποθετώντας τα σε ράφια κατανάλωσης και καταργώντας επιστημονικές συμβουλές, που σε κάποιες περιπτώσεις «φρενάρουν» την κατανάλωση...
Είναι επίσης η διαφημιστική υποστήριξή τους, η οποία όπως έχει αποδειχθεί δεν είναι πάντα ακριβής αλλά πολλές φορές παραπλανητική, αφού στοχεύει πρωτίστως, για να μη πω πάντα, στην κατανάλωση. Και γύρω από αυτή υπάρχουν πολλά συμφέροντα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα.
Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει η επιστήμη που θεωρεί τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. φάρμακα που δεν έχουν σχέση ούτε με τον υπερκαταναλωτισμό ούτε με την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους. Υπάρχει το ιστορικό καθενός από αυτά τα φάρμακα, τα οποία για να «γεννηθούν» πέρασαν από όλη την πολυετή διαδικασία έρευνας, παραγωγής και ελέγχου και που δεν μπορεί κανείς να απαξιώσει ούτε να τα θεωρήσει προϊόντα προς απλή κατανάλωση.
Όμως δεν είναι μόνο τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. για τα οποία πιέζουν τα νέα κανάλια διανομής. Είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που... «πέντε οικογένειες» (τυχαίο το νούμερο) δίνουν γη και ύδωρ για την αλλαγή του. Είναι η «άρση κάθε περιορισμού στη λειτουργία όλων των κλάδων» ώστε να ευημερήσουν οι «πέντε» αυτοί εκλεκτοί...
Η σημερινή Κυβέρνηση:
- οφείλει να συγκρουστεί με αυτού του είδους τις «λογικές»
- οφείλει να εναντιωθεί απέναντι σε κάθε μορφή κερδοσκοπίας εις βάρος του ελληνικού λαού
- οφείλει να σταματήσει αμέσως την στρέβλωση της αγοράς, και ειδικά αυτή που αφορά το φάρμακο.
Δεν είναι μόνο οι υποσχέσεις της που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιοπιστία της, αλλά πρωτίστως είναι η επιθυμία όλων όσοι εξακολουθούμε να ζούμε σε αυτόν τον τόπο, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια χωρίς να μεταβληθούμε σε δούλους των ολίγων ισχυρών, μετατρέποντας τη χώρα μας σε παροικία μεγάλων συμφερόντων…
Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζουν όλοι ότι δεν είμαστε ούτε αναλώσιμοι ούτε δεδομένοι ...
Ναι, διαπραγματευθήκαμε με υπουργούς, ποτέ όμως δεν τους φέραμε στα όργανα του κλάδου για να διαβεβαιώσουν πως δεν θα συμβεί κάτι που το νομοθέτησαν αμέσως μετά (δες ‘Αδωνι) και ποτέ δεν συμπολιτευθήκαμε. Με την ίδια άνεση που συνομιλούμε μπορούμε και να συγκρουσθούμε, γιατί δεν εξαρτόμαστε από κανέναν.
Γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστε το ίδιο και ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘYΝΣΕΙΣ... ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.»