Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν μια ποικιλία ξεχωριστών συνδρόμων, όπως κοινό κρυολόγημα, γρίπη, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα.
Τα σύνδρομα αυτά μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής, μπορεί όμως να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, μηνιγγίτιδα, θάνατο, όταν ο οργανισμός δεν αμυνθεί με άριστο τρόπο.
Οι πιο κοινές παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που απασχολούν την κοινότητα σε όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι οι ακόλουθες:
Κοινό κρυολόγημα
Τα παθογόνα, μετά την προσβολή του ρινικού βλεννογόνου, προκαλούν τοπικά οίδημα. Ο οργανισμός κινητοποιεί λευκά αιμοσφαίρια, ενώ χημικές ουσίες που απελευθερώνονται περιχαρακώνουν την περιοχή της φλεγμονής. Τα συμπτώματα είναι μπούκωμα, μείωση της αίσθησης της όσφρησης, υδαρείς ρινικές εκκρίσεις, βήχας. Ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, η κακουχία αποτελούν συχνά συνοδά συμπτώματα. Ο υψηλός πυρετός εμφανίζεται σπανιότερα. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως λύεται εντός 3-7 ημερών, αν και περιστασιακά, στην περίπτωση ορισμένων σπάνιων ιών, μπορεί να διαρκέσει πάνω από 10ήμερο.
Γρίπη
Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Οι επιδημίες αρχίζουν απότομα, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν 2-3 μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως άρχισαν. Σύμφωνα με μελέτες, το 2% των ατόμων που προσβάλλονται, θα κινδυνεύσουν σοβαρά, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για άτομα με χρόνιες μεταβολικές, νεφρικές ή καρδιοπνευμονικές νόσους. Ο χρόνος επώασης είναι 1-3 ημέρες. Ο ιός παύει να μεταδίδεται εντός 2-5 ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41oC, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα, έως τη σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα 2-3 ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός 2-5 ημερών, εάν δεν παρουσιαστούν επιπλοκές.
Φαρυγγίτιδα
Η φαρυγγίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στο επίπεδο του φάρυγγα και πονόλαιμο. Το σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, δυσκαταποσία, πρήξιμο λαιμού, δυσχέρεια αναπνοής. Η πλειονότητα των αιτίων που προκαλούν οξεία φαρυγγίτιδα είναι ιοί, συνήθως οι ρινοϊοί, οι κοροναϊκοί ιοί, οι αδενοϊοί και οι ιοί της γρίπης. Σπανιότερα εμπλέκονται μικροβιακά αίτια με συχνότερο από αυτά τον πυογόνο στρεπτόκοκκο. Η φαρυγγίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο συχνά συνοδεύεται και από φλεγμονή και διόγκωση αμυγδαλών και απαιτεί ειδική αντιβιοτική θεραπεία για να εκριζωθεί ο στρεπτόκοκκος και να μην εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές.
Αντιμετώπιση - διαχείριση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού
Οι παθήσεις αυτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενες.
Βλεννολυτικά σιρόπια, αναλγητικά, αποσυμφορητικά με βραχεία διάρκεια χορήγησης μπορεί να δοθούν από το φαρμακοποιό σε υγιή άτομα, χωρίς αλλεργία στα συστατικά τους. Τα σκευάσματα αυτά σε συνδυασμό με απλά μέτρα, όπως ανάπαυση, αποχή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, επαρκής ενυδάτωση, ελαφρά υδαρής διατροφή, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά για τον έλεγχο των λοιμώξεων αυτών.
Σε χρόνιους ασθενείς πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή σκευασμάτων, ώστε να μην αλληλεπιδρούν με τυχόν λαμβανόμενα χρόνια φάρμακα και να μην επιδεινώνουν τα χρόνια προβλήματα των ασθενών.
Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί το σπάνιο αλλά επικίνδυνο σύνδρομο REYE, το οποίο εμφανίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και οφείλεται σε πολλαπλές αλληλεπιδράσεις της ασπιρίνης και των ιών.
Πώς διαφοροποιούνται από τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος;
Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί όταν υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης των συνήθως ανεπίπλεκτων αυτών λοιμώξεων. Βήχας, πυρετός, πτύελα, δύσπνοια, ρίγος, βάρος στο θώρακα είναι συνήθη συμπτώματα σε περιπτώσεις επέκτασης της λοίμωξης στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο σε αρκετά άτομα (κυρίως ηλικιωμένους και άτομα με ανοσοκαταστολή), ο βήχας, ο πυρετός και τα πτύελα μπορεί να απουσιάζουν.
Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS: Acute Respiratory Distress Syndrome) είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία πρόσληψης επαρκούς οξυγόνου μέσω της αναπνοής, με οξεία εμφάνιση δύσπνοιας, ταχύπνοιας και διαταραχής συνείδησης.
Πότε απαιτείται ιατρική παρέμβαση;
Συμπτώματα σε ανοσοεπαρκή άτομα που επιβάλλουν άμεση ιατρική αξιολόγηση και πρέπει να διερευνώνται ενδελεχώς είναι:
● η δύσπνοια ● ο συριγμός της αναπνοής ● ο υψηλός πυρετός, ιδιαίτερα όταν δεν ανταποκρίνεται σεαντιπυρετικά ή επιμένει μετά το 48ωρο ● ο εμετός ● ο έντονος πονοκέφαλος ● η έντονη δυσκαταποσία που δεν υφίεται επαρκώς με αναλγητικά ● η δυσκαμψία του αυχένα ● ο πόνος στο θώρακα ● ο πόνος στο αυτί ● η έντονη, πυώδης απόχρεμψη ● η υποτροπή των συμπτωμάτων, ενώ ο ασθενής έχει εισέλθει σε φάση βελτίωσης ● η αιμόπτυση ● το ρίγος ● η παραμονή του πυρετού μετά το τριήμερο και των συμπτωμάτων μετά το πενθήμερο ● η οξεία εμφάνιση υπότασης με συνοδό ταχυκαρδία ● η όψη κυάνωσης.
Τα παραπάνω συμπτώματα υποδεικνύουν ότι ο ιός ή το μικρόβιο είναι ιδιαίτερα επιθετικό και έχει τάση επέκτασης προς τους βρόγχους, τους πνεύμονες ή έχει αυξημένη τάση διείσδυσης σε παρακείμενους ιστούς (π.χ. αμυγδαλές, ιγμόρεια) και πρόκλησης μικροβιαιμίας ή ιαιμίας.
Ο ανοσοανεπαρκής ασθενής ή ο ηλικιωμένος ιδανικά πρέπει να ευρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια μιας λοίμωξης, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι αυτοί, λόγω καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να έχουν ελαφρά συμπτώματα, ακόμα και επί απειλητικών για τη ζωή τους λοιμώξεων, λόγω ελαττωμένων αντανακλαστικών λευκών αιμοσφαιρίων και κυττάρων ανοσίας.
Στις περιπτώσεις των ανοσοανεπαρκών ασθενών ή των ανθρώπων που ευρίσκονται σε στενή αλληλεπίδραση με ανοσοανεπαρκείς ασθενείς, δεν πρέπει να αμελείται ο φθινοπωρινός αντιγριπικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο, εφόσον δεν υπάρχει θανατηφόρος αλλεργία σε συστατικά των εμβολίων.