Σε συνέντευξη τύπου προέβη ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτριος Λιντζέρης, ύστερα από την «ανελέητη, σκληρή και άδικη κριτική» την οποία έχει υποστεί ο Οργανισμός το τελευταίο διήμερο.
Στην ομιλία του ο κ. Δ. Λιντζέρης τόνισε ότι η άποψη περί «περί διαλυμένου ΕΟΦ δεν έχει αντίκρισμα αλήθειας» και κάλεσε την ηγεσία και τους υπευθύνους για τον τομέα της υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων να προσέλθουν στο γραφείο του για να «έχουν αναλυτική ενημέρωση για τη λειτουργία του ΕΟΦ και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται ως προς την έγκριση και την τιμολόγηση των φαρμάκων».
Στη συνέχεια ο κ. Λιντζέρης υποστηρίζει την εργασία που γίνεται με πολλές δυσκολίες από το «αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό», η προσφορά του οποίου «δεν υπόκειται σε σκοπιμότητες ούτε σε υστεροβουλίες» και «με δεδομένες τις δυστοκίες, ακόμη και στρεβλώσεις, που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας» οι 150 πλέον υπάλληλοι του Οργανισμού (ενώ μέχρι πρότινος ήταν 260) «καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στα καθήκοντά τους, μόνο χάρη στον πατριωτισμό και στην υπερπροσπάθειά τους».
Και συνεχίζει θέλοντας να διαβεβαιώσει για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εγκεκριμένων φαρμάκων λέγοντας: «οι εγκρίσεις πραγματοποιούνται με αμιγώς επιστημονικούς όρους. Μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. […] Η πιστοποίηση του ΕΟΦ για τα φάρμακα είναι δείκτης υψηλής ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. Η φαρμακευτική πολιτική που σήμερα ασκείται στον ΕΟΦ, δεν υπαγορεύεται από τις ανάγκες των φορέων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, δηλαδή φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί κ.λπ., αλλά από τις ανάγκες των πολιτών. Δεν μάχομαι το εύλογο κέρδος, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα ανεχτώ οι επιλογές της πολιτείας για το φάρμακο να καθορίζονται, να επηρεάζονται, να διαμορφώνονται με αποκλειστικό γνώμονα αυτό.» και προσθέτει «ο ΕΟΦ δεν είναι θυγατρική κανενός, ούτε εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών ούτε πολυεθνικών.
Ως γιατρός γνωρίζω τη χρησιμότητα του φαρμάκου, τόσο ως προς την πρόληψη όσο και ως προς τη θεραπεία. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να υπάρξει η οποιαδήποτε «προκάτ» αξιολόγηση και έγκριση φαρμακευτικών προϊόντων.»
Στην ομιλία του ο κ. Λιντζέρης έκανε λόγο για τη διαφάνεια: «Από την αρχή της θητείας μου ως Προέδρου του ΕΟΦ έχω δεσμευτεί για την αδιάλειπτη εφαρμογή των κανόνων και των διαδικασιών της πλήρους διαφάνειας. […] Σήμερα, οι διαδικασίες τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων είναι διαφανείς, ελέγξιμες, εύκολα επαληθεύσιμες και γίνονται με ανοιχτή διαβούλευση διαδικτυακά…
Όσο για τους ελέγχους ο πρόεδρος του ΕΟΦ, αφού περιέγραψε αναλυτικά πόσοι έλεγχοι γίνονται και από πόσους επιθεωρητές, τόνισε: «Θέλω να γίνει σαφές πως για οτιδήποτε παράγεται στην Ελλάδα ή εισάγεται από ευρωπαϊκή χώρα, ή τρίτες χώρες ή αυτές που έχουν αμοιβαία συμφωνία αναγνώρισης υπάρχει πιστοποιητικό απόλυτα έγκυρο και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.».
Επίσης ο ΕΟΦ έχει συνεργασία με διωκτικές αρχές για παράνομη κυκλοφορία.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, από 2010 έως σήμερα, τα εργαστήρια του ΕΟΦ έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους σε 2.350 προϊόντα δείγματα αρμοδιότητας ΕΟΦ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αντιστοιχούν σε δείγματα πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων. Γίνεται δηλαδή κατά μέσο όρο έλεγχος 300 φαρμακευτικών προϊόντων το χρόνο, αριθμός μεγαλύτερος από το μέσο όρο της Ε.Ε.», προσθέτει.
Και συνεχίζει μιλώντας με αριθμούς:
«Η βάση δεδομένων του ΕΟΦ έχει 14.329 φάρμακα. Δηλαδή δελτίο τιμών σε κάθε ανακοστολόγηση λαμβάνουν 14.329 φάρμακα. Στην πράξη όμως πωλήσεις εμφανίζουν, άρα κυκλοφορούν, μόλις 6.800 φάρμακα.
Από αυτά, τα 6.796 φάρμακα:
4.252 έχουν εθνική άδεια (ΕΟΦ)
1.137 αμοιβαία (άδεια που εκδόθηκε σε μια χώρα αναγνωρίζεται και σε κάποιες άλλες)
620 αποκεντρωμένη (σύγχρονη έκδοση σε περισσότερες της μιας χώρας)
787 κεντρική (μέσω του ΕΜΑ)»
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λιντζέρης καταλήγει με την εξής δήλωση: «Δεν υπήρξα παιδί του κομματικού σωλήνα ούτε του οικογενειακού. Μετά τη 10ετή θητεία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κλήθηκα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε έναν Οργανισμό που συνδέεται ευθέως με την επαγγελματική μου ιδιότητα. Ως γιατρός αντιλαμβάνομαι την καίρια σημασία που έχει για την υγεία των πολιτών ο ΕΟΦ. Υπηρετώ την πολιτική γιατί τη θεωρώ μια κατ΄ εξοχήν δημιουργική υπόθεση. Η σύνδεσή της με αξιώματα και οφίτσια απαξιώνουν τόσο την ίδια όσο και τους εκπροσώπους της.»