Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Λιγότερα τα φαρμακεία της χώρας το 2015

27/10/2016 9:29:44 πμ
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κρίση στο χώρο - Σχόλια Κ. Λουράντου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στα φαρμακεία οδεύει από το κακό στο χειρότερο, καθώς η οικονομική ύφεση που επιβαρύνει το πορτοφόλι φαρμακοποιών και καταναλωτών, τα μνημονιακά μέτρα που έχουν προκαλέσει τεράστια πτώση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων σε συνδυασμό με την αύξηση των ωραρίων και απαιτήσεων οδηγούν πολλούς φαρμακοποιούς στο κλείσιμο της επιχείρησής τους.


Η τάση αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την πρόσφατη έρευνα «Φαρμακείων, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών έτους 2015» που εκπόνησε, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα το 2015 μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2014.


Αναλυτικά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2015 λειτούργησαν 10.380 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 3.739 φαρμακεία (ποσοστό 36%) βρίσκονται στην Αττική.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην Πελοπόννησο (8%) και στη Δυτική Ελλάδα (6%), ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στην Κρήτη (3%), στη Δυτική Μακεδονία (2%), στο Βόρειο Αιγαίο (1%) και στα Ιόνια Νησιά (1%).


Επίσης σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ανά 10.000 κατοίκους της χώρας αντιστοιχούν 9,5 φαρμακεία. Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλία (10,9), η Κεντρική Μακεδονία (10,3) και η Αττική (9,7), ενώ η μικρότερη πυκνότητα εμφανίζεται στη Στερεά Ελλάδα (8).

Παράλληλα, πέρυσι εργάστηκαν στα φαρμακεία 11.299 φαρμακοποιοί, ενώ υπήρχαν 126 φαρμακαποθήκες από 120 το 2014 (αύξηση 5%).


Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα αναλυτικά αποτελέσματα.

Σχόλια Κωνσταντίνου Λουράντου

«Τα φαρμακεία κλείνουν. Αυτό επαναλαμβάνουμε σε όλες τις κυβερνήσεις και αυτό αποδεικνύουν περίτρανα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), σχετικά με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και τόνισε ότι «τo σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ο τζίρος των φαρμακείων, ο οποίος είναι πλέον σε μη βιώσιμο επίπεδο», γεγονός που θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετά φαρμακεία στα επόμενα χρόνια «με όλες τις οδυνηρές συνέπειες για τη φαρμακευτική περίθαλψη».


Όσο για την αύξηση του αριθμού των φαρμακαποθηκών, ο κ. Λουράντος σχολίασε: «προκαλεί εντύπωση και η Πολιτεία θα πρέπει να ελέγξει πού οφείλεται αυτό και αν έχει κάποια σχέση με τις παράλληλες εξαγωγές και τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά».


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ