Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Λειτουργική και κλασική Δυτική Ιατρική: Σε τι διαφέρουν;

20/6/2019 10:11:08 πμ
Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Λειτουργική Ιατρική έρχεται να διευρύνει το ήδη υπάρχον κλασικό ιατρικό μοντέλο, προσεγγίζοντας πιο σφαιρικά τη φυσιολογία του κάθε ανθρώπου και όλους τους παράγοντες που επενεργούν σε αυτήν. Χρησιμοποιήθηκε ως ένας νέος όρος για να γεφυρώσει τις ραγδαίες εξελίξεις της σύγχρονης μοριακής και γενετικής ιατρικής με την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του ανθρώπου, καθώς διαπιστώνεται διαρκώς η αναγκαιότητα για μια βαθύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις δυσλειτουργίες ή τις ασθένειες σε επίπεδο σωματικό, ψυχικό καθώς και διανοητικό.

Ας δούμε, λοιπόν, τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η Λειτουργική Ιατρική.

  •  Εστιάζουμε στα βαθύτερα αίτια της ασθένειας ή ανισορροπίας: Η Λειτουργική Ιατρική στρέφει τους προβολείς του ενδιαφέροντος από το πάσχον όργανο στο πάσχον άτομο. Εξετάζει τις διαδικασίες του οργανισμού που υπερβαίνουν τα ανατομικά σύνορα και στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται: H αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων, η κυτταρική άμυνα και επανόρθωση, οι μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας κ.ά. Αναγνωρίζει με ποιον τρόπο βασικές ανισορροπίες σε συγκεκριμένα βιολογικά συστήματα μπορούν να προκαλέσουν ένα domino effect σε άλλα σημεία του σώματος.
  •  Εξετάζουμε ολόκληρο τον άνθρωπο και την περιβαλλοντική αλληλεπίδραση: Η Λειτουργική Ιατρική εστιάζει στο μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου, σε κυτταρικό επίπεδο. Γι' αυτό και, κατά περίπτωση, συστήνονται περαιτέρω του κλασικού τσεκ-απ εξετάσεις, καθώς και γενετικός έλεγχος. Γνωρίζοντας πώς τα γονίδια και το περιβάλλον κάθε ανθρώπου αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν τον δικό τους ξεχωριστό βιοχημικό φαινότυπο, είναι εφικτός ο σχεδιασμός στοχευμένων παρεμβάσεων που διορθώνουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως οι φλεγμονές και οι οξειδώσεις, τα οποία αποτελούν τη ρίζα πολλών ασθενειών.
  •  Παρεμβαίνουμε στην «πηγή»: Χρησιμοποιείται μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας, συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτικού διατροφολογίου, της άσκησης, της διαχείρισης του στρες, της βελτίωσης του ύπνου, της αναπνοής κ.ά. Μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων επηρεάζονται τα βιοχημικά μονοπάτια στην «πηγή» τους, εμποδίζοντας την υπερπαραγωγή επιβλαβών παραγόντων, αντί να μπλοκάρονται απλά τα αποτελέσματά τους.
  •  Συνεργαζόμαστε στενά με τον ασθενή: Η λήψη ιστορικού είναι ιδιαίτερα λεπτομερής, καθώς ο ειδικός διερευνά σε βάθος τον τρόπο ζωής, το παρόν και το παρελθόν του ασθενούς, και συνεργάζονται ώστε να σχεδιάσουν από κοινού ένα υγιές μέλλον. Στόχος, η εξεύρεση των αιτίων που οδήγησαν σε ασθένεια ή ανισορροπία και η δημιουργία της κατάλληλης, πλήρως εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Ο ειδικός εμβαθύνει περισσότερο στον ασθενή ως άτομο, κι όχι απλά στην ασθένεια.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν πως αν αποκρυπτογραφούσαν το ανθρώπινο γονιδίωμα, θα είχαν όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με την προέλευση των ασθενειών. Πλέον, συνειδητοποιούν ότι η ανθρώπινη βιολογία είναι πολύ πιο σύνθετη. Και σ' αυτό το σημείο έρχεται η Λειτουργική Ιατρική: Αναγνωρίζει τις απειλές για την υγεία που προέρχονται από το περιβάλλον, από το πώς ζούμε, πώς τρώμε, πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, και καταστρώνει αποτελεσματικά μοντέλα πρόληψης και θεραπείας. Για κάθε έναν. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός.


Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη και την σφαιρική αντιμετώπιση του ανθρώπου, μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με καινοτόμα προϊόντα και θεμέλιο την επιστήμη
Στηρίζει τον 12ο Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και τον 1ο Παράκτιο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θερμαϊκού






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση