Να επαναφερθούν τα ειδικά φάρμακα με κωδεΐνη στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων ζήτησε ο ΦΣΑ από το υπουργείο Υγείας, όπως είχαν κάνει και νωρίτερα τέσσερις φαρμακοποιοί συνδικαλιστές.
Ειδικότερα, οι Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Αττικής & μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ, Χαράλαμπος Σαρδέλης, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & Δ.Σ. ΠΦΣ, Αριστοτέλης Σκουντάκης, πρόεδρος Φ.Σ. Ηρακλείου & εκλέκτορας ΠΦΣ και Αλέξανδρος Σταματάκος, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Κέρκυρας και εκλέκτορας ΠΦΣ, επισημαίνουν ότι είναι «ακατανόητη» και «υγειονομικώς λανθασμένη» η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς «δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».
Τονίζουν δε με έμφαση ότι πρόκειται για μια «κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια που δεν τιμά το σύστημα υγείας μιας οργανωμένης πολιτείας και ενός κράτους δικαίου βασισμένα πάνω στα καθολικά δικαιώματα του ανθρώπου και στην κοινωνική αλληλεγγύη και σταθερότητα. Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία, ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης νομοθεσίας».
Οι φαρμακοποιοί εξηγούν πως η κωδεΐνη είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αναλγητικά, όπως είναι και οι καρκινοπαθείς, μεταβολίζεται δε στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών. Αν οι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν λοιπόν για το φάρμακό τους, η επόμενη γραμμή άμυνας θα είναι τα σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών αναλγητικών ουσιών, με αυξημένες προειδοποιήσεις για τη χρήση τους, σημειώνουν οι ίδιοι.