Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι στη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών στα φάρμακα και ότι έχουν δρομολογηθεί για πρώτη φορά διαρθρωτικά μέτρα για να πετύχουν τον έλεγχο της ζήτησης και του κόστους.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ευδοκία Μύτιλη από το Newsbomb.gr, η οποία ήταν:
«Πώς θα λύσετε το πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης που μεταφράζεται σε αυξημένο clawback, πάνω από 600 εκατ. για το 2018, εκτός των 800 εκατομμυρίων που ήδη δίνουν οι επιχειρήσεις στο rebate; Θα προχωρήσετε στη θέσπιση τριών κλειστών προϋπολογισμών εντός της φαρμακευτικής δαπάνης (α. εντός προστασίας φάρμακα, β. εκτός προστασίας και γενόσημα, γ. φάρμακα υψηλού κόστους), ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του clawback και να μην πλουτίζουν οι ξένες πολυεθνικές εις βάρος των ήδη ταλαιπωρημένων και αδικημένων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών;»
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν:
«Με ρωτάτε για κάτι και πολύ σωστά με ρωτάτε, δεδομένου ότι το φάρμακο ήταν στο παρελθόν μια αμαρτωλή υπόθεση και το είδαμε με το σκάνδαλο Novartis, τις υπερτιμολογήσεις κλπ.
Βεβαίως και μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και ο εξορθολογισμός τόσο της δημόσιας, όσο και της ατομικής δαπάνης των ασφαλισμένων και των πολιτών.
Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει σταδιακη αύξηση του ορίου δαπανών για το νοσοκομειακό και το εξωνοσοκομειακό φάρμακο και επιπλέον έχουν δρομολογηθεί για πρώτη φορά διαρθρωτικά μέτρα για να πετύχουν τον έλεγχο της ζήτησης και του κόστους και τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν και το clawback και η εξέλιξη αυτή θα ευνοήσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ήδη το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους και τους φορείς της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.»