Επί τάπητος τέθηκε σήμερα το θέμα της αγοράς φαρμάκων, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Οικονομικών και των εμπλεκόμενων φορέων. Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσει τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι τιμές των φαρμάκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ζήτημα της ανατιμολόγησης βασικών σκευασμάτων με καθοδικές τάσεις, ώστε να περιοριστεί το κόστος που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί όμως και το γενικότερο θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής. |
Επί τάπητος τέθηκε σήμερα η νέα πολιτική για το φάρμακο από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Απασχόλησης και Οικονομικών, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναρμόδιοι υπουργοί κατέληξαν σε νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μείωση τιμών ώστε να περιορισθούν οι υπέρογκες δαπάνες που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέσα στα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα είναι η καθιέρωση της «θετικής λίστας» φαρμάκων, η ηλεκτρονική καταγραφή της συνταγογράφησης, η ηλεκτρονική κάρτα στους ασφαλισμένους αλλά και οι ενιαίες παροχές από όλα τα ταμεία.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί επιδιώκουν την άμεση υιοθέτηση των νέων μέτρων, δεδομένου ότι οι αυξημένες φαρμακευτικές δαπάνες είναι πλέον δυσβάσταχτες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΙΚΑ παρουσιάζει έλλειμμα στον κλάδο υγείας που αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ ενώ ο ΟΓΑ το 1,7 δισ. ευρώ.
Σημείο κλειδί από όπου θα ξεκινήσουν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι η περιβόητη «θετική λίστα» που θα επανακάμψει μετά από τρία χρόνια (είχε καταργηθεί το 2006). Παρότι η εφαρμογή της δεν είχε επιφέρει ούτε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τα επιθυμητά αποτελέσματα, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να την επαναφέρει με νέα κριτήρια, ώστε να περιορίσει τις δαπάνες που σήμερα τρέχουν με ταχείς ρυθμούς.
Η «μάχη» που θα δοθεί το επόμενο διάστημα είναι ποια σκευάσματα θα ενταχθούν σε αυτήν (ποια θα καλύπτονται και από τα ασφαλιστικά ταμεία) και ποια θα μείνουν εκτός. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και εκπλήξεις καθώς στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να περιορίσει το κόστος αλλά και να ενισχύσει τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα). Άλλωστε μια τέτοια κίνηση θα επέφερε αλλαγές γενικότερα στην αγορά φαρμάκων με νέες ανταγωνιστικές τιμές και διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία.
Ο ουσιαστικός όμως κρίκος για την περικοπή των άσκοπων εξόδων είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών που διακινούνται. Πρότυπο θα αποτελέσει το σύστημα του ΙΚΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του νέου έτους και μέσω του οποίου το ταμείο επιδιώκει να εξοικονομεί περί τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο λογισμικό αυτό θα βασισθούν και όλα τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν και στα υπόλοιπα ταμεία ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο ελέγχου όλων των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά.
Όμως η γενικότερη αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής αφορά πρωτίστως τα φάρμακα που φθάνουν στα νοσοκομεία από όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει χρήματα από την περιστολή των ...ανεξήγητων δαπανών.
Βασικό σενάριο που επεξεργάζεται είναι να ακολουθηθεί και στον τομέα των φαρμάκων η ίδια τακτική που θα ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες προμήθειες. Δηλαδή ελεγχόμενες κεντρικές και ενιαίες παραγγελίες μέσω διαγωνισμών που θα αφορούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση αυτή τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι εξαιρετικά αυστηρά τόσο σε σχέση με τις ποσότητες όσο και με τις τιμές.
|
|