Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για τομές στον φαρμακευτικό χώρο

15/10/2009
Εξαγγελίες για δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της μηχανοργάνωσης και προώθηση των generics
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Περιορισμός της τεράστιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω α) μηχανοργάνωσης και β) κατάρτισης «θετικής λίστας» φαρμάκων και ενίσχυση της πολιτικής των αντιγράφων φαρμάκων (generics) είναι οι δύο άμεσες δεσμεύσεις / προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον φαρμακευτικό χώρο.

 

Παράλληλα, ο Ε.Ο.Φ. αναμένεται να αναβαθμιστεί σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου, ενώ ακόμη θα αναβαθμιστούν το «Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας» (ΚΕ.Σ.Υ.) και ο «Συνήγορος Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

 

Αυτά διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στον Τύπο.

 

Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το φαινόμενο της πολυφαρμακίας / υπερσυνταγογράφησης, που αποτελεί «πληγή» για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα*, «μόνο την περσινή χρονιά δόθηκαν συνολικά 100.000.000 συνταγές, ενώ το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ξεπέρασε τα 17,5 δισεκατομμύρια €».

 

Τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης κάνουν λόγο για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων που πνίγει στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία», αφού η φαρμακευτική δαπάνη δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη.

 

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας λοιπόν λένε πως θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και στις προμήθειες των ιατρικών υλικών, ενώ θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων («θετική λίστα»). Επιπλέον, οι συνταγές θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

 

Εις αναμονή λοιπόν των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών.


 

*Απάντηση του ΣΦΕΕ στα δημοσιεύματα για το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης (15/10/2009)


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο διεθνές συνέδριο EUROGIN 2025
DEMO: Αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έργο Βιοτεχνολογίας






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 10 Μαΐου
Με φυσική και διαδικτυακή παρουσία
Βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου Πάρκινσον
Αλληλεπίδραση L-DOPA & Διατροφής σύμφωνα με την f-anazitisi
Φ.Σ. Κορίνθου, Τροχαία και DyonMed σε κοινή δράση για την οδική ασφάλεια
Θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στο κέντρο της Κορίνθου