Περιορισμός της τεράστιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω α) μηχανοργάνωσης και β) κατάρτισης «θετικής λίστας» φαρμάκων και ενίσχυση της πολιτικής των αντιγράφων φαρμάκων (generics) είναι οι δύο άμεσες δεσμεύσεις / προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον φαρμακευτικό χώρο.
Παράλληλα, ο Ε.Ο.Φ. αναμένεται να αναβαθμιστεί σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου, ενώ ακόμη θα αναβαθμιστούν το «Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας» (ΚΕ.Σ.Υ.) και ο «Συνήγορος Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Αυτά διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στον Τύπο.
Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το φαινόμενο της πολυφαρμακίας / υπερσυνταγογράφησης, που αποτελεί «πληγή» για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα*, «μόνο την περσινή χρονιά δόθηκαν συνολικά 100.000.000 συνταγές, ενώ το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ξεπέρασε τα 17,5 δισεκατομμύρια €».
Τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης κάνουν λόγο για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων που πνίγει στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία», αφού η φαρμακευτική δαπάνη δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας λοιπόν λένε πως θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και στις προμήθειες των ιατρικών υλικών, ενώ θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων («θετική λίστα»). Επιπλέον, οι συνταγές θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Εις αναμονή λοιπόν των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
*Απάντηση του ΣΦΕΕ στα δημοσιεύματα για το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης (15/10/2009)
|
Κυβερνητικές δεσμεύσεις για τομές στον φαρμακευτικό χώρο
15/10/2009
Εξαγγελίες για δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της μηχανοργάνωσης και προώθηση των generics
Διαβάστε επίσης
21/2/2025 6:28:50 μμΤα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
21/2/2025 6:23:33 μμΤο ChatGPT στο φαρμακείο γλιτώνει χρόνο
Είναι όμως αξιόπιστο;