Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

19/11/2009
Λίστα φαρμάκων, μηχανογράφηση, μειοδοτικοί διαγωνισμοί, ενίσχυση γενοσήμων και επανατιμολογήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με πέντε άμεσα μέτρα και άλλα τόσα, που δεν μπορούν όμως να εφαρμοστούν πριν το πέρας τουλάχιστον ενός χρόνου, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Με πέντε άμεσα μέτρα και άλλα τόσα, που δεν μπορούν όμως να εφαρμοστούν πριν το πέρας τουλάχιστον ενός χρόνου, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες.

 

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα 19 Νοεμβρίου μέσα σε κλίμα έντασης, καθότι αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στόχος είναι να περιοριστούν οι σπατάλες στο «άρρωστο δημόσιο σύστημα».

 

Ειδικότερα τα μέτρα περιλαμβάνουν:

 

• Επαναφορά της λίστας φαρμάκων

• Μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία για την αγορά των σκευασμάτων

• Νοσοκομειακές συσκευασίες για όλα τα φάρμακα

• Ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχο σύστημα του ΕΟΦ.

• Σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την υλοποίηση της λίστας φαρμάκων

• Πάγωμα τιμών στα φάρμακα για τα οποία ζητήθηκε αύξηση

• Επανατιμολόγηση 6.000 κυκλοφορούντων φαρμάκων με το 1ο νέο δελτίο τιμών που θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2010

• Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων (σήμερα τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων, αλλά πλέον θα τιμολογούνται όπως και τα πρωτότυπα, δηλαδή με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών σε τρεις χώρες της Ε.Ε.)

• Μείωση τιμών για τα 89 ακριβά φάρμακα τα οποία διατίθενται σήμερα μόνο από τα νοσοκομεία, ενώ με το νέο σύστημα θα μπορούν οι ασθενείς να τα αγοράζουν και από τα φαρμακεία

• Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου των συνταγών για όλα τα ταμεία, από 1ης Μαΐου του 2010.


Η νέα φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει πρωτίστως στην εξασφάλιση πόρων για τα κρατικά ταμεία. Από την άλλη όμως επιχειρεί να δώσει στην αγορά ένα νέο status πιο ανταγωνιστικό και πιο συμφέρον για το ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία θα πιέσει υποχρεωτικά τις τιμές προς τα κάτω. Άλλωστε στο «παιχνίδι» θα μπορούν πλέον να μπουν και οι εταιρείες που διαθέτουν αντίγραφα φαρμάκων προκειμένου να κερδίσουν ένα κομμάτι της φαρμακευτικής «πίτας» στο ΕΣΥ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πρωτότυπα φάρμακα θα υποχρεωθούν να τα πουλήσουν έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και σε χαμηλότερες τιμές ώστε να εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό πελάτη του συστήματος.

 

Άλλωστε η κυβέρνηση ακόμη και πριν τις εκλογές είχε προαναγγείλει ότι στόχος της είναι να στηρίξει και την εγχώρια αγορά των γενοσήμων που σήμερα κατέχουν μόλις το 15% της «πίτας».

 

Ταυτόχρονα και οι νοσοκομειακές συσκευασίες που θα υιοθετηθούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα συμπιέσουν τις τιμές και θα αποτρέπουν πιθανές παρατυπίες εντός και εκτός του συστήματος.

 

Σε ότι αφορά στο ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και ελέγχου των συνταγών για όλα τα ταμεία, που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου του 2010, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξασφαλίζει περί τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

Να σημειωθεί πάντως ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου των τριών συναρμόδιων υπουργών πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους του Τύπου καθότι είναι η πρώτη φορά που υπουργοί κυβέρνησης αρνούνται να δώσουν διευκρινίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά εκτός από τα κρατικά ταμεία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ασθενείς.


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology






Σχετικά άρθρα

ΣΦΕΕ: Η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα είναι διασφαλισμένη τον Αύγουστο
Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Θέματα διαφάνειας στις συμβάσεις της Ε.Ε. για τα εμβόλια Covid-19
Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2