Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κρίσιμη συνάντηση αύριο Παρασκευή για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος

13/1/2011
Την Τετάρτη κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να γίνει και νέα συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) για το «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η τελευταία, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη.

 

Από πλευράς του το υπουργείο διαρρέει πως επίκειται συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, αλλά φαίνεται πως διαφορετική γνώμη έχουν οι ίδιοι. Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που ο υπουργός βάζει συνεχώς και νέα θέματα στο τραπέζι, κάθε φορά που συναντιούνται. Προχθές ο Α. Λοβέρδος προχώρησε παραπέρα και έβαλε ένα ακόμη νέο ζήτημα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αυτό του ανοίγματος των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης!

 

Ο υπουργός στη συνέντευξη ανακοίνωσε πως το πολυνομοσχέδιο, που θα περιέχει και τις σχετικές ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς, θα κατατεθεί την επόμενη Τετάρτη και αν και δηλώνει πως βρίσκεται σε συμφωνία μαζί τους, συμπλήρωσε με νόημα πως είναι έτοιμος για εντάσεις και ενστάσεις «οι οποίες όμως δεν θα είναι τόσο έντονες ώστε να εμποδίσουν την πορεία της χώρας».

 

Βασικά σημεία των συζητήσεων είναι το θέμα των νέων φαρμακοποιών, που δημόσια φάνηκε πως λύνεται με τη μορφή της συστέγασης των νέων με παλιούς φαρμακοποιούς. Ένα άλλο βασικό σημείο είναι η επιστροφή κάποιων ποσοστών από τα χρήματα που πληρώνονται από τα ταμεία, το λεγόμενο rebate. Και εκεί εμφανίστηκε πως υπήρξε συμβιβασμός, ώστε να πληρώνονται άμεσα οι φαρμακοποιοί από τα ταμεία και το ποσοστό της επιστροφής να είναι κυμαινόμενο και να ξεκινά από ένα ποσό και πάνω. Ο υπουργός έθεσε επίσης ζήτημα αλλαγής των πληθυσμιακών κριτηρίων για να ανοίξει ένα φαρμακείο, που αυτή τη στιγμή είναι ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους και το υπουργείο θέλει να το μειώσει σε ανά 1.000 κατοίκους. Ένα ακόμη θέμα είναι αυτό του ανοίγματος των φαρμακείων το Σάββατο, με το υπουργείο να θέλει να ανοίγουν όλα τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί να αντιπροτείνουν να ανοίγει ένα 25% των φαρμακείων. Πλέον προστίθεται στη διαπραγμάτευση και το ζήτημα του ανοίγματος των φαρμακείων τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης.

 

Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δήλωσε πως η εικόνα είναι διαφορετική από αυτή που βγαίνει προς τα έξω.

 

«Δεν έχουμε –τόνισε– συμφωνήσει σε τίποτα. Και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, γιατί σε κάθε συνάντηση ο υπουργός βάζει και νέα θέματα. Για να καταλάβετε, λέει πως δεν θέλει να ανοίξουν και άλλα φαρμακεία, είναι ήδη πολλά για τη χώρα. Και μετά βάζει ζήτημα να αλλάξουν τα πληθυσμιακά κριτήρια και από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, να πάει ανά 1.000. Μα αν γίνει αυτό, θα ανοίξουν και άλλα φαρμακεία. Επιπλέον, σε καμιά συνάντηση δεν μας έθεσε θέμα για τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Το έβαλε σε συνέντευξη τύπου. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ' αυτό. Η δουλειά του φαρμακοποιού είναι μια υπεύθυνη δουλειά και η αντοχή μας δεν είναι απεριόριστη. Να δουλεύουμε 6 μέρες, να κάνουμε διανυκτερεύσεις… Δεν μπορούμε να το δεχθούμε».

 

Πηγή: evdomi.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ