Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κρήτη 2016: Ρευματοπαθείς δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους

8/11/2016 12:58:56 μμ
Οι αδυναμίες του συστήματος Υγείας από την πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σοβαρά προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων αντιμετωπίζουν κατά χρονικά διαστήματα οι ρευματοπαθείς στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Τα σοβαρά προβλήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια και υποχρεώνουν χρονίως πάσχοντες να μετακινούνται ακόμη και σε άλλο νομό για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.


«Παίρνω εδώ και 15 χρόνια βιολογικούς παράγοντες. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα φάρμακα σήμερα θα ήμουν ανάπηρη», υποστηρίζει η κ. Κουτσογιάννη, η οποία μίλησε στο 8ο Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 28-30 Οκτωβρίου.


Όπως είπε η ίδια, οι ασθενείς στο νομό Χανίων αντιμετώπισαν πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα μετά την αποχώρηση του μοναδικού υπαλλήλου από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπήρχε κανείς να του προμηθεύσει τα φάρμακα. Η άμεση και δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου έλυσε σχετικώς γρήγορα το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανέδειξε αδυναμίες του συστήματος.


Οι 20.000 Έλληνες ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της ρευματοπάθειας, από την οποία πάσχουν, έχουν συχνά προβλήματα με την προμήθεια των ακριβών αυτών φαρμάκων, επειδή ακριβώς δεν μπορούν παρά να τα παίρνουν από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή δημόσια νοσοκομεία. Η δε συνταγογράφηση για τα φάρμακα αυτά γίνεται από ρευματολόγο και ακολουθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αρκεί στην περιοχή της Ελλάδας που ζει ο καθένας να υπάρχει ρευματολόγος στο δημόσιο νοσοκομείο ή το ΠΕΔΥ αλλά και φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Αλλιώς τα προβλήματα πρόσβασης πολλαπλασιάζονται...


Εξάλλου ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τη χορήγηση φαρμάκων είναι η συμμετοχή στην αγορά τους. Ενώ για τους βιολογικούς παράγοντες η συμμετοχή είναι μηδενική, για τα ανοσορυθμιστικά φάρμακα ανέρχεται στο 10%. Κι αν αυτό δεν επιβαρύνει πολύ τους ρευματοπαθείς, η συμμετοχή του τουλάχιστον 25% (που φτάνει ως και το 40%) στα φάρμακα για τις συννοσηρότητες από τις οποίες πάσχουν όλοι, τους διαλύει τον οικογενειακό προγραμματισμό!


Σημειωτέον ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ρευματοπαθείς, καθώς προχωρά η νόσος τους, παρουσιάζουν από οστεοπόρωση και υπέρταση έως προβλήματα στο γαστρεντερικό και καρδιολογικά προβλήματα... Μην αναγνωρίζοντας η Πολιτεία ότι αυτά τα προβλήματα σχετίζονται άμεσα με τη ρευματοπάθεια, τους αναγκάζει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη παρότι είναι σοβαρά, χρόνια πάσχοντες!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics