«Αλλαγή σελίδας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έφεραν οι εκλογές του περασμένου Σαββάτου», δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» ξεκινώντας το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Λουράντο, το νέο πρόεδρο των φαρμακοποιών στον Πανελλήνιο Σύλλογο. «Έπειτα από τρεις δεκαετίες απόλυτης αυτοδυναμίας και κυριαρχίας, η ΝΔ χάνει το τιμόνι του Συλλόγου. Το παράδοξο είναι ότι ο νέος πρόεδρος είναι ταυτισμένος με τη γαλάζια παράταξη και κάποτε δήλωνε «σπλάγχνο» της ΝΔ. Σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητος.
Οι άσπονδοι φίλοι του (προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τη ΝΔ) καταλογίζουν στον Κωνσταντίνο Λουράντο μια... συγκυριακή στροφή προς τα αριστερά. Η εμφάνισή του στην προεκλογική εκστρατεία της Ρένας Δούρου τον περασμένο Μάιο, όταν εκείνη διεκδικούσε την κρίσιμη Περιφέρεια Αττικής, προκάλεσε. Στην ίδια εκδήλωση, η τοποθέτησή του «η υγεία δεν έχει κόμμα» και η δήλωση που ακολούθησε, ανταποκρινόμενος σε σχετικό κάλεσμα της κυρίας Δούρου, «η συνενοχή σε αυτού του είδους το πρόγραμμα με ενδιαφέρει και με τιμά» έδωσαν τροφή για σχόλια.
Είχαν προηγηθεί τηλεοπτικές μάχες με τον πρώην υπουργό Υγείας 'Αδωνη Γεωργιάδη και τον Κωνσταντίνο Λουράντο να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς-φαρμάκι, εξώδικα και μηνύσεις.
Συγκρουσιακός
Ο επί 18 χρόνια πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έχει δείξει ότι είναι ανήσυχο πνεύμα – και αυτό ακριβώς επισημαίνουν σε συζητήσεις οι υποστηρικτές και φίλοι του. Κάπως έτσι εξηγούν και την... παραδοσιακά αντίθετη στάση του «επαναστατικού» σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του «μετριοπαθούς» – όπως έχει πολλάκις χαρακτηρισθεί – Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Τα γαλάζια προεδρεία των δύο μεγαλύτερων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας – o κ. Λουράντος ως πρόεδρος του ΦΣΑ και ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ – ήταν τα τελευταία χρόνια σε μόνιμη σύγκρουση.
Οι φίλοι του επιμένουν ότι ο κ. Λουράντος είναι «στρατιώτης» του κλάδου και όχι του κόμματος – οποιουδήποτε κόμματος, διευκρινίζουν. Η τακτική του είναι «αντίδραση για την αντίδραση» λένε οι εχθροί του. Ομως, αμφότεροι συμφωνούν ότι μετά την ανάδειξη του νέου προεδρείου, στον Π.Φ.Σ. πνέει άλλος αέρας. «Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δεν με έχει δεχθεί στο γραφείο του ως πρόεδρο του ΦΣΑ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μου. Τώρα όμως θα αναγκαστεί θέλει δεν θέλει» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λουράντος.
Τα λόγια και η στάση του προμηνύουν συγκρούσεις. Ήδη προανήγγειλε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές τα φαρμακεία της χώρας θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα, καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης σε φυλλάδια και αφίσες. Το ίδιο είχαν πράξει οι φαρμακοποιοί ενόψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, την περασμένη άνοιξη.
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος διευκρινίζει ότι ήταν φανατικός υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπήρξε πρόεδρος στη Νεολαία της ΕΡΕΝ (Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση Νέων), δίνοντας αγώνες στα νιάτα του. «Η οικογένειά μου ήταν καραμανλικοί μέχρι θανάτου» θυμάται. Επιμένει ότι «δεν έχω μιλήσει ποτέ εναντίον της ΝΔ, αλλά εναντίον της κυβέρνησης». Και προσθέτει: «Είμαι από τους λίγους συνδικαλιστές που δεν έχει διαγραφεί από τη ΝΔ αλλά ούτε την έχω εγκαταλείψει».
Σε ομιλία του στα Ιωάννινα πριν από πέντε μήνες –ο Κ. Λουράντος «όργωσε» την Ελλάδα όταν διεκδικούσε την προεδρία του Π.Φ.Σ.– επανέλαβε την πεποίθησή του ότι τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στα φαρμακεία «δεν είναι μνημονιακές επιταγές. Η μόνη μνημονιακή επιταγή είναι το ποσοστό κέρδους». Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ το αποδίδει στη δυσαρέσκειά του. «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ αριστερός» σημειώνει. «Πιστεύω πολύ στις παροιμίες. Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να πράξει όσα υπόσχεται. Γι? αυτό και του αφιερώνω το "όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει”».
Το νέο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. ανέδειξε πρόσωπα από όλα τα κόμματα και υποστηρίχτηκε από φαρμακοποιούς διαφόρων παρατάξεων και αυτό για τον Κ. Λουράντο αποτελεί απόδειξη της ανεξάρτητης στάσης του, την οποία υπερασπίζεται με πάθος. «Δεν ανήκω πουθενά. Αν όμως κάποια παράταξη ζητήσει κάτι από εμένα και αυτό είναι σύμφωνο με τις αρχές και τις ιδέες μου, τότε ναι θα συμμετάσχω» καταλήγει.
Αισιόδοξος
Αρκετοί περίμεναν ότι το δραστήριο και μαχητικό προφίλ του θα αποτελούσε το εισιτήριο για την είσοδό του στο τερέν της πολιτικής. Αρκετοί στοιχημάτιζαν ότι αυτός ήταν ο στόχος του. Ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει ότι όταν πριν από δύο χρόνια τού έγινε σχετική πρόταση, αρνήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Παραδέχεται πως ήταν τιμητική στιγμή για εκείνον, διαχωρίζει όμως σε κάθε ευκαιρία τον συνδικαλισμό από την πολιτική. Συχνά λέει ότι η πολιτική θα τον δίχαζε: είτε θα έπρεπε να προδώσει τον κλάδο του, συναινώντας με την ψήφο του σε νομοσχέδια καταστροφικά για τα φαρμακεία, είτε θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.
Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το μέλλον των φαρμακείων. Τα δύο του παιδιά (η 23χρονη Δωριάννα και ο 19χρονος Αντρέας) φοιτούν στο δεύτερο έτος της Φαρμακευτικής, στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. «Δεν τους προτρέψαμε αλλά ούτε και τους αποτρέψαμε από το να γίνουν φαρμακοποιοί. Τους αρέσει πολύ ως επάγγελμα και ως επιστήμη η φαρμακευτική. Ελπίζω ότι θα έχουμε τα φαρμακεία για να τους τα κληροδοτήσουμε» λέει αναφερόμενος και στο φαρμακείο που διατηρεί η σύζυγος του Λίνα Δελάρα.
Απευθυνόμενος στους νέους φαρμακοποιούς, ο κ. Λουράντος σημειώνει: «Πιστεύω στο φαρμακείο. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, με τους φαρμακοποιούς να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων. Συνεπώς, υπάρχουν ευκαιρίες».
Ο ίδιος σε ηλικία 19 ετών έδινε εξετάσεις με το όνειρο να περάσει στην Ιατρική. Τελικά, πέρασε στη σχολή της δεύτερης επιλογής του. «Ευτυχώς» σχολιάζει τώρα. «Ο πατέρας μου ήταν έμπορος στον Πειραιά. Κατάφερα να συνδυάσω το εμπόριο με την επιστήμη και αυτό εντέλει ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μου» τονίζει. Όταν μιλάει για το παρελθόν, τα λόγια του περιγράφουν μια «ανέφελη» εποχή. Από τα 17 του έπαιζε ελαφρολαϊκή μουσική σε νυχτερινά κέντρα στον Πειραιά και στην Αθήνα, με το συγκρότημά του (τους Μακάους), σπούδαζε και αισιοδοξούσε για το μέλλον του. Στα χρόνια που μεσολάβησαν –τη «χρυσή εποχή» των φαρμακείων– απέκτησε περιουσία.
Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, το ωράριο και η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελούν κόκκινες γραμμές για τον κλάδο. «Αντιλαμβάνομαι τις προσδοκίες σας που πηγάζουν από το "καινούργιο” και αισθάνομαι την ευθύνη και το βάρος που δημιουργείται από αυτές...» απαντά μέσω facebook στους φαρμακοποιούς που έσπευσαν να τον συγχαρούν για την επιτυχία του.
Είπε: «Η αισιοδοξία μου ότι θα επιβιώσω μου επιτρέπει
να δώσω τη μάχη ανεξαρτήτως από το ποιος είναι πάνω. Αλλά από την άλλη
μεριά, περισσότερες πιθανότητες έχω με μια άλλη κυβέρνηση – Τσίπρας μη Τσίπρας,
οποιοσδήποτε – να κάνει κάτι διαφορετικό, παρά με αυτή»...
Είπαν γι? αυτόν: «Αδωνις Γεωργιάδης»: «Το παίζεις εργατοπατέρας με ένα εκατομμύριο τζίρο στον ΕΟΠΥΥ.
Να κάνουμε ένα πείραμα; Να πάμε με μία κάμερα να δούμε το σπίτι σου και
το σπίτι μου; Εγώ δεν έχω σπίτι με δύο πισίνες»
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ