Κόκκινες γραμμές, για τα όρια των υποχωρήσεων των φαρμακοποιών απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις, χάραξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), Δημήτρης Βαγιωνάς.
Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου PHARMA point, που διεξήχθη στις 16-17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή χιλιάδων φαρμακοποιών από όλη τη χώρα, ο κ. Βαγιωνάς κάλεσε προσκλητήριο ετοιμότητας, καθώς, όπως ανέφερε, έχουν δρομολογηθεί ήδη κοσμογονικές αποφάσεις σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης, που απαιτούν τη στράτευση όλων.
Σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνά, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται για μια πραγματικά σωστή φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά για να πιαστούν οι οικονομικοί όροι του μνημονίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση, «πρώτα αποφασίζουν πόσα θα κόψουν και μετά πώς θα στριμώξουν τη φαρμακευτική περίθαλψη σε ό,τι περισσεύει».
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών παρουσίασε τις γραπτές προτάσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συγχρόνως και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία στον ελληνικό λαό, και εξοικονόμηση πόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και συνέχισε:
«Στέλνω ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, ότι αν θέλει να εξασφαλίσει και φάρμακα και χρήματα, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας. Αν διαλέξει το δρόμο της κόντρας, του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση τις κόκκινες γραμμές, πέραν των οποίων δεν θα μετακινηθούμε ούτε χιλιοστό και είναι οι εξής:
1. Σεβασμός και τήρηση όλων των ευρωπαϊκών δεδομένων, σε επίπεδο νομοθεσίας, οδηγιών και αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.
2. Ύπαρξη προγραμματισμού για την ίδρυση νέων φαρμακείων, με διατήρηση πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.
3. Διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου. Λέμε κατηγορηματικά όχι σε κάθε σενάριο συμμετοχής εμπόρων και επιχειρηματιών, όπως super markets και αλυσίδες, στη χορήγηση του φαρμάκου.
4. Σταθερή λιανική τιμή στο φάρμακο, για προστασία του από εμπορευματικοποίηση, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
5. Καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους μας, με οποιονδήποτε τρόπο».
Πηγή: Φ.Σ. Κιλκίς