Δελτίο τύπου από κοινού εξέδωσαν ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας για τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης:
"Λάρισα, 10/7/2012
Πάγιο και διαχρονικό αίτημα των γιατρών και φαρμακοποιών ήταν και συνεχίζει να είναι ένα αξιόπιστο, ασφαλές και προσβάσιμο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).
Δυστυχώς, οι ανεπάρκειες του υπουργείου Υγείας, αλλά και των Διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αναπτύξουν ένα ΣΗΣ φιλικό προς τους χρήστες υγειονομικούς και παράλληλα εξυπηρετικό προς τους ασθενείς, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να ταλαιπωρούνται.
Προφανώς, η ανάπτυξη αυτή προσκρούει τόσο στην υποχρηματοδότηση, όσο και στην σύγκρουση «διαφόρων συμφερόντων» πίσω από το ΣΗΣ.
Η τραγική έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Η/Υ – Εκτυπωτές), αλλά και η ανυπαρξία σύνδεσης με γραμμές internet σε πολλές δομές του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, καθιστά την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αδύνατη, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των τοπικών αρμοδίων να μας πείσουν για το αντίθετο.
Καθημερινά, μετά από ανακοίνωση του ΙΣΛ, γινόμαστε αποδέκτες αναφορών από συναδέλφους που αδυνατούν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά από διαφορετικά σημεία της περιοχής ευθύνης μας και δυστυχώς ο αριθμός των σημείων αυτών αυξάνει καθημερινά δραματικά (ήδη στον ΙΣΛ δημιουργήθηκε αρχείο αναφορών που είναι στην διάθεση όλων των ΜΜΕ).
Η επιβολή προστίμου 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή προς τους γιατρούς και η άρνηση του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου να το ακυρώσει, με το πρόσχημα ότι δεν το επιτρέπει η Τρόικα, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Όσες συσκέψεις τοπικών αρμοδίων κι αν γίνουν, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς την πρόσκληση και συμμετοχή του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι οποίοι κατ? επανάληψη έχουν καταθέσει προτάσεις επίλυσης του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Είναι κρίμα που για μια ακόμα φορά ασθενείς, γιατροί και
φαρμακοποιοί θα ταλαιπωρηθούν στα πλαίσια των πειραμάτων του ΕΟΠΥΥ και της
ανικανότητας της ΗΔΙΚΑ, αλλά ελπίζουμε να είναι η τελευταία.
Επιτέλους, όλοι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ομαλής λειτουργίας του ΣΗΣ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει”.