Κοινή επιστολή των
φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας προς τα μέλη τους,
με αφορμή τις ασφυκτικές πιέσεις των προμηθευτών προς τα φαρμακεία:
Αθήνα, 22/5/2012
Αγαπητοί συνάδελφοι
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας, οι οποίοι παρευρέθηκαν εχθές στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στα γραφεία του με τους φαρμακέμπορους και τους βιομήχανους, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την ασφυκτική οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν στα μέλη μας. Σε καιρούς δύσκολους και έντονα επισφαλείς, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία αγνοούν τη φράση «εξόφληση λογαριασμών» εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι δυνατόν να μειώνεται η πιστωτική πολιτική των προμηθευτών μας.
Ζητήθηκε τόσο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο όσο και από τους Συλλόγους μας, να σταματήσει η λογική της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πίεσης στα μέλη μας από τους προμηθευτές μας.
Ζητήθηκε επίσης να μην σφραγιστεί καμία επιταγή μέλους μας, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ – το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας που περιλαμβάνει το 85% των Ελλήνων ασφαλισμένων – δεν πληρώσει τουλάχιστον τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
Ζητήθηκε τέλος να εφαρμόσουν την πίστωση 60 ημερών, ώστε να ανακουφιστούν τα μέλη μας που σήμερα ασφυκτιούν και οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.
Αυτά συμφωνήθηκαν.
Σήμερα όμως πληροφορηθήκαμε , ότι μια εταιρεία ξεκίνησε
το σφράγισμα επιταγών μελών μας, οι οποίες δόθηκαν από γνωστή μεγάλη
φαρμακαποθήκη. Πριν περάσουν 24 ώρες, η συμφωνία αναιρέθηκε από αυτούς που χθες
την δέχθηκαν. Επειδή πλέον δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε υποσχέσεις, όχι μόνο
από αρμοδίους του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και από εκπροσώπους των
φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων, αναγκαζόμαστε να σας εκδώσουμε την εξής
οδηγία:
«Σταματήστε να εκδίδετε επιταγές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τα φαρμακεία σας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, να σας κατάσχουν τις όποιες εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και να σας οδηγήσουν στην καταστροφή. Αφού τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούν το 80% της πελατείας μας, δεν μας εκδίδουν επιταγές που να δεσμεύουν την πληρωμή τους, γιατί να εκδίδουμε εμείς, δεσμεύοντας τις περιουσίες μας;»