«Κοινά, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό μόλις μέσα σε 3 ημέρες», προειδοποιούν οι βρετανικές υπηρεσίες υγείας, αναφορικά με φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία κωδεΐνη. |
«Κοινά, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό μόλις μέσα σε 3 ημέρες», προειδοποιούν οι βρετανικές υπηρεσίες υγείας, αναφορικά με φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία κωδεΐνη. Τέτοια παυσίπονα χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, οσφυαλγιών και πόνων περιόδου.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα γίνονται εξαρτημένα από αυτά, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούν, ενώ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν εθισμό έχουν οι γυναίκες. Η ανησυχία για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα «κρυφής εξάρτησης» έχει οδηγήσει τις βρετανικές αρχές (MHRA) στην αναγγελία μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
Η κίνηση αυτή των βρετανικών αρχών ακολουθεί μια ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η οποία υπογράμμιζε τον κίνδυνο από την κατάχρηση των αναλγητικών.
Τα φάρμακα αυτά, παρότι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται στις συνιστώμενες δοσολογίες, είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε εξάρτηση, καθώς αφενός η κωδεΐνη είναι οπιοειδής ουσία ανάλογη της μορφίνης και της ηρωΐνης, αφετέρου μπορούν να διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Οι ασθενείς, μετά την προσωρινή ανακούφιση που επέρχεται από τη λήψη τους, μπορεί να βρεθούν, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, να παίρνουν το ένα χάπι μετά το άλλο, αφού με το πέρασμα του χρόνου η δράση των παυσιπόνων εξασθενεί και έτσι αυξάνουν σταδιακά τον αριθμό των χαπιών προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή ρισκάρουν την υγεία τους, καθώς η υπερδοσολογία των φαρμάκων αυτών μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων γαστρική αιμορραγία, προβλήματα με το ήπαρ και κατάθλιψη.
Τα βρετανικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα παυσίπονα χαιρετίστηκαν από την επιστημονική κοινότητα, από ομάδες καταναλωτών και από φορείς υγείας, καθώς το φαινόμενο τείνει να αποκτήσει διαστάσεις μάστιγας και είναι ίσως στην πραγματικότητα πολύ πιο έντονο απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Αυτό διότι εξαιτίας της «κοινωνικής αποδοχής» που απολαμβάνουν τα παυσίπονα και της επικρατούσας «εντύπωσης» ότι τα φάρμακα αυτά είναι «ακίνδυνα», μπορεί πιο εύκολα να οδηγηθεί το άτομο στην υπερβολική λήψη τους και επιπλέον όταν πια το άτομο έχει φτάσει στην εξάρτηση συχνά δεν μπορεί να απεξαρτηθεί ή δεν ξέρει τον τρόπο.
Η συμβουλή των ειδικών στο θέμα αυτό είναι μία: «Εφόσον διαπιστώσετε ότι κάνετε κατάχρηση παυσιπόνων ή ότι έχετε εθιστεί σε αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας, να του εξηγήσετε ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς την κατάστασή σας (πρόκειται για σημαντικό θέμα υγείας άλλωστε) και αυτός θα σας καθοδηγήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος». |
|