Απαντήσεις στις διαμαρτυρίες για την απένταξη των σημαντικών φαρμάκων με κωδεΐνη από τη θετική λίστα έδωσε ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον REAL FM. Εξήγησε ότι η παραγωγή του φαρμάκου είχε σταματήσει εδώ και δύο χρόνια από την Boehringer Ingelheim, ενώ η Lavipharm, που το αγόρασε πρόσφατα, είχε θέσει όρο να μπει αυτό στην αρνητική λίστα, γιατί διαφορετικά η παραγωγή του είναι επιζήμια.
«Η ερώτηση είναι τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει και τελικά να το πληρώνει από την τσέπη του, ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας; Το φάρμακο λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει. Αυτό έκανε η συγκεκριμένη απόφασή μου», επισήμανε ο υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όπως υποστηρίζουν φαρμακοποιοί που αντέδρασαν, η απόφαση επιβαρύνει τους ασθενείς αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα αναγκάσει γιατρούς να συνταγογραφήσουν άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα. Αυτό επισήμανε και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ηρακλείου, Αρ. Σκουντάκης στον REAL FM και πρόσθεσε ότι η ίδια απόφαση ισχύει και για άλλα φάρμακα και μάλιστα για ορισμένα που χορηγούνται στην εγκυμοσύνη και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εντείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.