Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κοινά αναλγητικά σχετίστηκαν με προβλήματα ακοής

15/12/2016 2:15:46 μμ
Σε περίπτωση μακροχρόνιας και συχνής χρήσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ευρέως κυκλοφορούντα αναλγητικά, η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, σχετίστηκαν με προβλήματα ακοής σε γυναίκες, μετά από μακροχρόνια και συχνή χρήση.

Αυτό υποστηρίζει αμερικανική μελέτη του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Γκάρι Κέρχαν, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 54.000 γυναίκες ηλικίας 48 - 73 ετών και διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν χρήση παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης για πάνω από έξι χρόνια, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν τα ίδια φάρμακα για λιγότερο από ένα έτος. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί με σαφήνεια ποιος είναι ο σχετικός βιολογικός μηχανισμός, με τον οποίο αυτά τα φάρμακα 
μειώνουν την ακοή.

Σημειωτέον ότι σχεδόν τα 2/3 των γυναικών άνω των 60 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής.

Ο Δρ Κέρχαν εκτιμά ότι «περίπου το 16% της απώλειας ακοής στις γυναίκες που κάνουν χρήση αναλγητικών, θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτό τον παράγοντα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια επιστημονική ομάδα είχε βγάλει αντίστοιχα συμπεράσματα για τους άνδρες σε παλαιότερες μελέτες τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics