Πολλές γυναίκες ζητούν κατά την διάρκεια της καισαρικής να γίνει κοιλιοπλαστική ώστε να εξαφανιστεί η χαλαρή κοιλιά και οι ραγάδες που πιστεύουν ότι θα έχουν μετά την εγκυμοσύνη. Για τον λόγο αυτό ζητούν από τον γυναικολόγο τους να υπάρξει και ο πλαστικός χειρουργός στο χειρουργείο ο οποίος θα κάνει ταυτόχρονα μία κοιλιοπλαστική.
Η πλαστική χειρουργική είναι μέχρι στιγμής αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 'Οπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός οι λόγοι για τους οποίους δεν συστήνεται μία τέτοια διαδικασία είναι οι εξής :
1) Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το κοιλιακό τοίχωμα έχει διαταθεί αρκετά και μαζί με αυτό έχουν διαταθεί τα αγγεία. Γενικά υπάρχει λόγω πίεσης μία μειωμένη αιμάτωση στο δέρμα και το λίπος της κοιλιάς. Επειδή στην κοιλιοπλαστική γίνεται αποκόλληση των ιστών και επομένως μειώνεται περαιτέρω η αιμάτωση είναι αρκετά ριψοκίνδυνο σε μία περιοχή, που ήδη έχει μειωμένη αιμάτωση, να την μειώσουμε περαιτέρω με τις αποκολλήσεις της κοιλιοπλαστικής. Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρξει μία νέκρωση σε κάποιο σημείο του δέρματος της κοιλιάς. Έστω κι αν οι πιθανότητες να συμβεί δεν είναι μεγάλες, καλό είναι να αποφευχθεί.
2)Μία γυναίκα η οποία βρίσκεται στην φάση του τοκετού, βρίσκεται ήδη σε μία φάση εξάντλησης. Η καισαρική από μόνη της έχει κάποιες πιθανότητες επιπλοκών, οι οποίες βέβαια δεν είναι συχνές αλλά όμως υπάρχουν. Εάν πάμε να προσθέσουμε άλλη μία επέμβαση σε ένα ήδη επιβαρυμένο οργανισμό αυξάνουμε την πιθανότητα και των επιπλοκών της πλαστικής και της καισαρικής. Δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις ένα και ένα δεν κάνουν δύο αλλά περισσότερο.
3)Η μητέρα μετά τον τοκετό πρέπει να φροντίσει το παιδί της. Ναι μεν τελειώνει η φάση της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό αλλά ξεκινά μία άλλη φάση φροντίδας για το παιδί, που απαιτεί η μητέρα να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δεν είναι σωστό να επιβαρυνθεί με διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να τις δημιουργήσουν προβλήματα στην φροντίδα του μωρού της.
4)Δεν είναι δεδομένο ότι μία κοιλιά μετά από εγκυμοσύνη θα χαλαρώσει. Μπορεί να επανέλθει σε αρκετά καλή κατάσταση και επομένως να μην χρειαστεί να γίνει η οποιαδήποτε διαδικασία. Για να δούμε αν η κοιλιά αποκατασταθεί πλήρως ή όχι θα πρέπει να παρέλθει το διάστημα του τοκετού, το σώμα της γυναίκας να επανέλθει σε μία ισορροπία για να κρίνουμε τι διαδικασίες πρέπει να γίνουν.
5) Δεν είναι όλα τα είδη κοιλιοπλαστικής ίδια. Υπάρχουν διαφορετικά είδη επεμβάσεων, τα οποία προσαρμόζονται στο είδος του προβλήματος που υπάρχει σε κάθε άτομο. Εάν δεν έχει επανέλθει το σώμα της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη, ο πλαστικός χειρουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είδος κοιλιοπλαστικής είναι καταλληλότερο για αυτήν.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους καταλήει ο κ. Χριστόπουλος η πλαστική χειρουργική δεν αποδέχεται την διενέργεια κοιλιοπλαστικής ταυτόχρονα με τον τοκετό. Καλό είναι το σώμα να έχει έρθει σε μία ισορροπία ή να έχουν περάσει τουλάχιστον 8 μήνες από τον τοκετό. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνονται τηρώντας τους κανόνες για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Περισσότερες πληροφορίες – πηγή: www.πλαστικοςχειρουργος.gr
Διαβάστε επίσης
14/11/2024 3:17:47 μμΨηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό και το νέο δίκτυο τηλεϊατρικής
Οι αναφορές σε φαρμακεία αφορούν τις δράσεις πρόληψης
29/4/2024 4:22:21 πμΌγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου