Νέα μέτρα, επείγοντος χαρακτήρα, για τα φάρμακα φαίνεται πως συμφωνήθηκαν μεταξύ Θεσμών και υπουργού Υγείας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ανδρέας Ξανθός στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αντιμέτωπος με τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προχώρησε σε συμφωνία μιας πρώτης δέσμης μέτρων, που αφορούν τα κριτήρια εισόδου στη θετική λίστα καινοτόμων ακριβών φαρμάκων και τα θετικά κίνητρα στην προώθηση των γενοσήμων.
Ο κ. Ξανθός προσέθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα νομοθετηθούν σύντομα μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, ενώ οι υπόλοιπες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που θα εισηγηθεί η ομάδα εργασίας για το φάρμακο, θα δρομολογηθούν σε επόμενη φάση», μετά και την υποβολή του τελικού πορίσματός της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι στόχος του υπουργείου είναι η καθολική και ισότιμη φροντίδα των πολιτών και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε επίσης τα εξής:
- Θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους -το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -και θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε περισσότερες από 60 αστικές περιοχές της χώρας, στελεχωμένων με πάνω από 3.000 γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας.
- Θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2017-2018 για τις λοιπές παροχές υγείας, και το όριο του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα, μέτρα που αποτελούν αίτημα του υπουργείου Υγείας, βασισμένο στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η κάλυψη των ανασφάλιστων και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, όπως σχολίασε ο ίδιος ο υπουργός.
«Η λήψη διαρθρωτικών μέτρων (υποχρεωτικά διαγνωστικά- θεραπευτικά πρωτόκολλα, λειτουργία HTA, ενιαίο δίκαιο rebate, κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, κίνητρα για τη διείσδυση γενοσήμων) που θα συμβάλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και των δημόσιων δαπανών, είναι η μοναδική επιλογή για να διασφαλίσουμε την καθολική και ισότιμη φροντίδα των πολιτών, τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και για να περιορίσουμε μηχανισμούς τύπου claw back που επιβαρύνουν με άνισο τρόπο τους ιδιώτες παρόχους» τόνισε τέλος ο κ. Ξάνθος.