Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κερδοσκοπία και κακό επιχειρείν οδήγησαν στην 10ετή έλλειψη φαρμάκων

21/6/2023 1:06:58 πμ
Απαιτούνται εδώ και τώρα λύσεις, αναφέρει ο Απ. Βαλτάς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Αδυνατώ να επιτελέσω το ρόλο μου ως επιστήμονας της Υγείας και θεωρώ πώς όλοι μαζί θα πρέπει να συμβάλλουμε στην επίλυσή του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα φαρμακοποιού που επηρεάζει την καθημερινότητα και τα οικονομικά και επί της ουσίας τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου εδώ και 10 χρόνια είναι το πρόβλημα των ελλείψεων. Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και πολυπαραγοντικό και αφορά περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης γραμμής, καινοτόμα, σε όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών και παθήσεων, ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους και θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπεία τους, ενώ παράλληλα αναγκάζει τα φαρμακεία να καταναλώνουν δεκάδες εργατοώρες καθημερινά για την αντιμετώπισή του, απορυθμίζοντας τη λειτουργία τους».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε τη σκληρή καθημερινότητα του κλάδου του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας/παρέμβασής του στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (PGEU). Ο Απ. Βαλτάς ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων, όπως η απαγόρευση των εξαγωγών για τις περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται σε φάρμακα που έχουν πρόβλημα παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών, αλλά στην «αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου επιχειρείν που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επίσης τόνισε πως «εξαιτίας του κλειστού προϋπολογισμού, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ε.Ε. γεγονός που δυστυχώς οδηγεί στην εξής κατάσταση:
  • Δεν συμφέρει οικονομικά τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέτουν στη χώρα μας κάποια φάρμακα, αφού οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ακριβότερες.
  • Οι εγχώριες φαρμακαποθήκες, εφόσον το κέρδος που έχουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μόλις 4,7% όταν τα διαθέτουν στο ελληνικό φαρμακείο, προτιμούν να τα εξάγουν σε χώρες της Ε.Ε., όπου το κέρδος τους φτάνει έως 200%.
  • Βεβαίως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκουν σε φαρμακεία ξένων χωρών τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διέθεσαν στην ελληνική αγορά, και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται, μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε εκ νέου την επΆ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και μέρους των πωλήσεων μεταξύ χονδρεμπόρων, την εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το ποιες εξαγωγές πραγματοποιούνται, ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, alert πιθανής έλλειψης φαρμάκων, τη θεραπευτική υποκατάσταση από τους φαρμακοποιούς, την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση ελλειπτικών. Τέλος, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να ληφθούν αποφάσεις, με καθαρή στόχευση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings






Σχετικά άρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ
ΦΣΘ: Διαθέσαμε τουλάχιστον 130.000 self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για αυτήν την προληπτική δράση