Στη μεγάλη αξία που προσδίδει η φαρμακευτική καινοτομία στην ευημερία των πολιτών, των συστημάτων υγείας και στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών, επικεντρώθηκε η Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas στην ομιλία της στο πάνελ «H αξία της καινοτομίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», που πραγματοποιήθηκε στις 24/09 στο πλαίσιο του 23ου Annual Healthworld Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στην εισήγησή της, η Kavita Patel επικαλέστηκε στοιχεία της EFPIA από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνουν ότι την περίοδο 2007-2017 η φαρμακευτική καινοτομία πρόσθεσε περίπου 2 εκατ. υγιή χρόνια ζωής, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικότητας συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ. Ως παράδειγμα, ανέφερε τα καινοτόμα υποδόρια σκευάσματα που χαράσσουν το δρόμο προς την αποκεντρωμένη φροντίδα υγείας, ενώ δύναται να απελευθερώσουν πολύτιμο κλινικό χρόνο και νοσοκομειακούς πόρους.
Ωστόσο, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υγεία και η Ελλάδα υστερεί σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως τόνισε η ίδια και κατέληξε πως "στη Roche Hellas, παρά το γεγονός ότι επενδύουμε σημαντικά στη χώρα, αντιμετωπίζουμε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebate) -ιδιαίτερα για το νοσοκομειακό φάρμακο- έχουν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα".