Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κατατέθηκε και η τρίτη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ

16/10/2013 9:59:57 πμ
Τέσσερα βασικά βήματα προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, τα οποία τίθενται σε ανοιχτό διάλογο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο Υπουργός Υγείας, κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, παρέλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ.ΔημήτρηΚοντό, την πρόταση του Οργανισμού για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας ευρεία συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε μέσα από διάλογο να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι«σήμερα παρέλαβα και την τρίτη πρόταση, η οποία επίσης τίθεται σε δημόσιο διάλογο. Τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο. Όποιος μπορεί να συμβάλλει στην τελική απόφαση για το τι θα κάνουμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα, να συμμετάσχει και να μιλήσει σε αυτή τη διαδικασία».

«Πρέπει ωστόσο να καταλήξουμε σε απόφαση μέσα σε ένα μήνα. Δεν είμαστε εδώ απλά για να εκφέρουμε άποψη. Και ό,τι αποφασίσουμε, πρέπει να το υποστηρίξουμε»σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας:

«Έχουμε δύο μεγάλους λόγους να πετύχουμε. Ο πρώτος είναι να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που του αξίζει, η οποία όλοι συμφωνούμε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να δουλεύει σωστά, αλλιώς αν πέσει –που δεν πρόκειται να τον αφήσουμε– θα μας πλακώσει όλους. Αυτό είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που πρέπει όλοι μας να κερδίσουμε».

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ

Τέσσερα βήματα προτείνονται για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα οποία είναι:

  • Ενοποίηση όλων των δομών της ΠΦΥ.
  • Ανάπτυξη δικτύων ΠΦΥ.
  • Χρηματοδότηση και προϋπολογισμός ΠΦΥ.
  • Εισαγωγή εργαλείων ελέγχου δαπανών και διασφάλισης ποιότητας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Δ. Κοντού, η παρούσα πρόταση ενοποιεί όλες τις υφιστάμενες δομές ΠΦΥ υπό τη Γενική Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ανασυγκροτούνται και διαμορφώνουν ένα νέο χάρτη ΠΦΥ, για την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού σε κάθε σημείο της Ελλάδος.

Ως πρόσθετα οφέλη προκύπτουν η δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων, η εισαγωγή συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών υγείας και ο έλεγχος δημιουργίας μονοπωλιακών τάσεων.

Με το προτεινόμενο σχέδιο επιτυγχάνεται επίσης η βελτίωση και η διεύρυνση των επιλογών των χρηστών υπηρεσιών υγείας, καθώς ενεργοποιείται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων με τελικό όφελος στο χρήστη και η ελαχιστοποίηση του κόστους του χρόνου πρόσβασης.

Η ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας, αποτελεί στρατηγικής σπουδαιότητας επιλογή για την επιτυχή μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κόστους, αλλά και τη συγκράτηση της δαπάνης.

Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ΠΦΥ υπό τον ΕΟΠΥΥ και ενιαίο προϋπολογισμό αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τις μείζονες παθογένειες του συστήματος, καθώς διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και η πλήρης χρησιμοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, γεγονός το οποίο οδηγεί στην ευρύτερη αναπτυξιακή διάσταση του υγειονομικού τομέα.


Δείτε εδώ ολόκληρη την πρόταση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος