Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων στο Κιλκίς

10/4/2008
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς Δημήτρη Αγαθόπουλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ζούµε σε μια εποχή που η φροντίδα για το περιβάλλον αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του είναι πλέον προτεραιότητα στην καθηµερινότητα κάθε πολίτη.

Με αυτή τη σκέψη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και να ακολουθήσει το παράδειγμά του στην τοποθέτηση στα φαρμακεία του νομού κάδων καταστροφής παλαιών φαρμάκων που δε χρησιμοποιούνται πια.

Σε ανάλογες κινήσεις έχουν ήδη αρχίσει να συμμετέχουν συνάδελφοι από άλλους φαρμακευτικούς συλλόγους και φορείς, διευρύνοντας έτσι τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος.
 

Φαρμακοποιός και Περιβάλλον: Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων στο Κιλκίς

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς
Δημήτρη Αγαθόπουλο


Σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης προχωρήσατε στην εγκατάσταση ειδικών κάδων συλλογής παλαιών και άχρηστων φαρμάκων στα φαρμακεία του νομού Κιλκίς. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό το ζήτημα; Ποια ήταν η ανάγκη που οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η ανάγκη που µας οδήγησε να συμμετέχουµε στην πρωτοβουλία του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης είναι πρόδηλη. Αρκεί κανείς να φανταστεί πού καταλήγουν όλες αυτές οι συσκευασίες των παλαιών και άχρηστων φαρμάκων. Σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει ένα μικρό φαρμακείο, τα φάρμακα του οποίου αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στους σκουπιδότοπους µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υδροφόρο ορίζοντα και το οικοσύστημα της περιοχής. Δε χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να ανταποκριθούμε στην εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη.

Πρέπει να αρχίσει να γίνεται συνείδηση σε κάθε πολίτη ότι τα θέµατα που έχουν σχέση µε το περιβάλλον έχουν προτεραιότητα στην καθηµερινή µας συµπεριφορά. Η απόφαση ήταν άμεση και ομόφωνη στα μέλη του συλλόγου μας, εκδηλώνοντας µε αυτό τον τρόπο και τις ευαισθησίες των συναδέλφων όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.


Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την υλοποίηση αυτής της ιδέας; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην εφαρμογή της;

Ο χρόνος που χρειάστηκε για όλα τα οργανωτικά ζητήματα ήταν περίπου έξι μήνες. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια και χρειάστηκε λίγος χρόνος παραπάνω μέχρι να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τη συλλογή των παλαιών και άχρηστων φαρμάκων και πού αυτά καταλήγουν;

Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, µε τον οποίο συνεργάζονται τα περισσότερα φαρμακεία του νομού µας, διαθέτει το δίκτυο διανομής των φαρμάκων σε όλο το νομό Κιλκίς. Μέσα από αυτό το δίκτυο γίνεται και η συλλογή των παλαιών και άχρηστων φαρμάκων, όταν γεμίσουν οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία. Με τη σειρά του ο ΣΥ.ΦΑ. τα παραδίδει σε εταιρείες καταστροφής χημικών ουσιών, οι οποίες επιδοτούνται από προγράμματα της Ε.Ε. στα πρότυπα περίπου των προγραμμάτων ανακύκλωσης των µπαταριών.


Ποια ήταν η συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία από τους φαρμακοποιούς-μέλη του Συλλόγου;

Ήδη έχουν εφοδιαστεί µε ειδικούς κάδους 38 από τα 62 φαρμακεία του νομού και οι αιτήσεις συνεχίζονται. Οι συνάδελφοι το δέχτηκαν µε ανακούφιση, διότι είναι συχνό το φαινόμενο να µας ρωτούν οι πελάτες µας: «Τι να τα κάνω αυτά τα φάρμακα; δεν ξέρω πού να τα πετάξω ή δώστε τα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη», διαδικασία η οποία, όπως είναι γνωστό, απαγορεύεται από το νόμο. Τα φάρμακα τοποθετούνται αποσυσκευασμένα (για να µην υπάρξει δυνατότητα μεταπώλησης) στους κάδους και παίρνουν το δρόμο τους, όταν έρθει η ώρα.


Πώς έγινε δεκτή η κίνηση από τους κατοίκους του Κιλκίς, έχουν εκδηλώσει ενεργή συμμετοχή;

Τα σχόλια τόσο των πολιτών μεμονωµένα αλλά και των μέσων ενημέρωσης ήταν θετικότατα και εκφράστηκαν όλοι µε επαινετικά λόγια γι? αυτή την πρωτοβουλία µας. Η ανταπόκριση του κόσμου έχει ξεκινήσει σιγά σιγά και εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος αφενός να γίνει γνωστό και στον τελευταίο πολίτη και αφετέρου να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα μιας τέτοιας πράξης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες πληροφόρησης του κοινού. Πέρα από τα ΜΜΕ, ετοιμάζουμε ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα διακινηθούν σε όλους τους δήμους µέσω των λογαριασμών του νερού.


Πώς βλέπετε το ρόλο του φαρμακοποιού στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος;

Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η δουλειά μας ολοένα και αναβαθμίζεται ποιοτικά, μπορεί να παίξει και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας για κάθε πολίτη, αφιλοκερδώς και µε αίσθημα ευθύνης.

Ο ρόλος αυτός δυστυχώς δε μας έχει αναγνωριστεί ακόμη από την Πολιτεία, που μας αντιμετωπίζει περισσότερο σαν επιχειρηματίες και όχι σαν επιστήμονες που έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν γενικά, στο μέτρο που τους αναλογεί, το σύστημα υγείας, έχει αναγνωριστεί όμως από την κοινωνία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε πέρα από συμβουλές για την υγεία και συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος.


Μετά από αυτήν την πρωτοβουλία για την καταστροφή των παλαιών και άχρηστων φαρμάκων έχετε σκοπό να προχωρήσετε και σε ανάλογες ενέργειες;

Η βασική μας μέριμνα είναι να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο στη διαπαιδαγώγηση του κοινού. Έτσι μια ακόμη ενέργεια του Συλλόγου μας είναι να φιλοτεχνήσει τα σχέδια και τα λογότυπα όλων των αναλώσιμων υλικών που διακινούνται από όλα τα φαρμακεία του νομού (σακούλες, καλύμματα, τσάντες κ.ά.) µε μήνυμα:

«Αυτό το σακουλάκι μιλάει για σένα. Λέει ότι είσαι φίλος της φύσης και τη σέβεσαι αρχίζοντας από τα μικρά πράγματα.

1) Χρησιμοποιείτε χάρτινες συσκευασίες που δε ρυπαίνουν.
2) Μην πετάτε τα παλιά και άχρηστα φάρμακα στα σκουπίδια. Υπάρχουν κάδοι στα φαρμακεία.
3) Ρίξτε τις άχρηστες μπαταρίες στους κάδους ανακύκλωσης.» 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Καλλιτεχνικές δράσεις έξω από φαρμακεία της Αθήνας
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών
«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ