Στους κάδους αυτούς θα μπορούν οι πολίτες του νομού Κιλκίς να απορρίπτουν φάρμακα που έχουν λήξει ή που δε χρειάζονται πλέον, τα οποία ακολούθως θα προωθούνται σε εταιρείες καταστροφής φαρμάκων, στα πρότυπα της διαδικασίας συλλογής και ανακύκλωσης των μπαταριών. |
Ειδικούς κάδους συλλογής παλαιών και άχρηστων φαρμάκων έχει εγκαταστήσει σε φαρμακεία του νομού Κιλκίς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.
Στους κάδους αυτούς θα μπορούν οι πολίτες του νομού να απορρίπτουν φάρμακα που έχουν λήξει ή που δε χρειάζονται πλέον, τα οποία ακολούθως θα προωθούνται σε εταιρείες καταστροφής φαρμάκων, στα πρότυπα της διαδικασίας συλλογής και ανακύκλωσης των μπαταριών.
Η πρωτοβουλία αυτή των φαρμακοποιών του νομού Κιλκίς αποβλέπει στην ασφαλή απομάκρυνση φαρμάκων (που συχνά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες για την οικολογική ισορροπία ουσίες) και αναδεικνύει την περιβαλλοντική τους ευαισθησία.
Πιο αναλυτικά, το δελτίο τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς αναφέρει:
«Είναι γνωστό ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει μία μικρή ή μεγάλη ποσότητα φαρμάκων τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων περιέχουν σκευάσματα που έληξαν ή είναι άχρηστα πλέον στον κάτοχό τους. Η πιο συνήθης κίνηση είναι κάποια δεδομένη στιγμή να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων και να πάρουν το δρόμο τους προς τις χωματερές κάθε περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες, πολλές φορές επικίνδυνες, αργά ή γρήγορα διαχέονται στο περιβάλλον, περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλούν σοβαρή ανισορροπία στο οικοσύστημα της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σύστημα συλλογής και καταστροφής αυτών των ουσιών με αποτέλεσμα αυτά αναπόφευκτα να καταλήγουν στους σκουπιδότοπους. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ.) εγκαθιστώντας ειδικούς κάδους συλλογής φαρμάκων σε φαρμακεία του νομού μας. Καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού Κιλκίς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται ούτως ώστε τα άχρηστα φάρμακά τους να μη γίνουν άλλη μία φορά αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι συσκευασίες αυτές, μέσα από ένα ελεγχόμενο κανάλι περισυλλογής, θα μεταφέρονται στις εταιρείες καταστροφής που δημιουργήθηκαν και στη χώρα μας στα πρότυπα συλλογής και ανακύκλωσης των μπαταριών. Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των φαρμακοποιών τη περιοχής μάς αποδεικνύουν στην πράξη ότι μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει κάθε ένας από εμάς μπορούν να ωφελήσουν τα μέγιστα στο περιβάλλον και την ίδια την ποιότητα της ζωής μας.
“Δείξε ότι είσαι φίλος της φύσης και τη σέβεσαι αρχίζοντας από τα μικρά πράγματα”» |