Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κατασχέθηκαν πάνω από 10 εκ. παράνομα φάρμακα

29/10/2018 9:20:21 πμ
Μετά από τη διεθνή επιχείρηση της Interpol, Pangea XI
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πραγματοποιήθηκε και πάλι μια γιγαντιαία, διεθνής επιχείρηση, υπό το συντονισμό της Ιντερπόλ, για την πάταξη κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για την 11η κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9-16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας από τις 116 χώρες που έλαβαν μέρος.

Η επιχείρηση οδήγησε σε συλλήψεις 859 ατόμων και στην κατάσχεση περίπου 500 τόνων παράνομων σκευασμάτων (πάνω από 10 εκατομμύρια τεμάχια), εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου. Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.ά. Όλα αυτά μετά από έλεγχο περίπου 1.000.000 αποστολών δεμάτων.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.ά., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. 

Παράνομοι ιστότοποι

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, από τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671. Ανάμεσα σε αυτούς που απενεργοποιήθηκαν οι 2.688 ήταν ιστοσελίδες και οι 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.

Στην Ελλάδα εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές 6 ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με τον Ε.Ο.Φ. δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images), τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).

Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών