Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Καταργούνται οι πράσινες και χειρόγραφες συνταγές

14/2/2022 8:07:56 μμ
Ένα πάγιο αίτημα του ΠΦΣ γίνεται πραγματικότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια τεράστια προσπάθεια ενός χρόνου γίνεται πραγματικότητα με την κατάργηση των πράσινων, χειρόγραφων συνταγών, αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, από 03/02 είναι έτοιμη η συνταγογράφηση και η εκτέλεση των σκευάσματων φυσίγγων μικρού όγκου ανά δεκάδες, ενώ ετοιμάστηκε στις 12/02 η εφαρμογή για τα εμβόλια απευαισθητοποίησης, τα οποία θα συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά με κλειδωμένο ποσοστό συμμετοχής από τον ιατρό και η τιμή αγοράς του σκευάσματος θα εισάγεται στο πρόγραμμα από το φαρμακοποιό με ανοικτή ημερομηνία εκτέλεσης (διότι δύναται να έχουν διαφορετική τιμή ανά παραγγελία και παράδοση). 

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε περιβάλλον παραγωγικής λειτουργίας από την ΗΔΙΚΑ οι εφαρμογές για τα γαληνικά σκευάσματα και τα μικροδέματα ΙΦΕΤ.

Ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι οι εταιρείες των μηχανογραφικών συστημάτων φαρμακείου οφείλουν άμεσα να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές της ΗΔΙΚΑ, ώστε να τεθούν σε ισχύ όλες οι παραπάνω αλλαγές, ενώ θα υπάρξει και μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα γίνονται δεκτές χειρόγραφες και ηλεκτρονικές συνταγές.

Επιλύθηκε και το πρόβλημα των ακυρωμένων ταινιών γνησιότητας

Ο ΠΦΣ προσθέτει ότι επιτεύχθηκε η επίλυση ενός καίριου προβλήματος που δυσχέραινε τους φαρμακοποιούς στην καθημερινότητά τους, αυτό της αδυναμίας χρήσης της ταινίας γνησιότητας, η οποία είχε ήδη ακυρωθεί από προηγούμενο χρήστη. Με τη νέα έκδοση της εφαρμογής θα επιτρέπεται να προχωρά η εκτέλεση της συνταγής με το συγκεκριμένο κουπόνι, αφού θα έχει επανέλθει σε ισχύ από την ΗΔΙΚΑ. Η επαναφορά σε ισχύ είναι ήδη έτοιμη στο e-syntagografisi και αναμένεται η διαδικασία να είναι διαθέσιμη μέσω API από όλα τα προγράμματα εκτέλεσης συνταγών.

Ο ΠΦΣ καταλήγει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μια επιτυχία ομάδων φαρμακοποιών που ήταν σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, με τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου. Τονίζει ότι η κατάργηση των πράσινων συνταγών ουσιαστικά ελαχιστοποιεί τις περιπτώσεις περικοπών και ότι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των συνταγών ήταν απαίτηση του Συλλόγου και προαπαιτούμενο για την ορθή εφαρμογή του Τακτικού Ελέγχου των συνταγών, όταν αυτός εφαρμοστεί.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Παρέμβαση του ΠΦΣ στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για την επίλυσή του






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ