Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο που επιφέρει αποτελέσματα μέσα σε 24 ώρες από τη λήψη του, ενώ η δράση του μακροπρόθεσμα είναι όμοια με εκείνη των υπαρχόντων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά στη θεραπεία της κατάθλιψης είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή λήψης των αντικαταθλιπτικών μέχρι να δράσουν. Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που συχνά ανέρχεται σε εβδομάδες μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα των ασθενών. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι ειδικοί βρίσκονται κοντά στη λύση του προβλήματος.
«Αυτό που κάνει τη μελέτη μας μοναδική είναι ότι ένα και μόνο φάρμακο διαθέτει όλες τις ιδιότητες που ζητούμε σε ένα αντικαταθλιπτικό σκεύασμα – γρήγορη δράση και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jeffery Talbot, στον δικτυακό τόπο επιστημονικών ειδήσεων Science Daily, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.
Το νέο, πειραματικό ακόμη, φάρμακο (ΜΙ-4) επιδρά σε τρεις διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου γεγονός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το καθιστά πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά. Ένα 30%-50% των ασθενών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν εμφανίζει βελτίωση της κατάστασής του με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χορήγηση «κοκτέιλ» φαρμάκων ώστε να υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων των εν λόγω ασθενών.
Τα κοινά αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται σε εκατομμύρια ασθενείς αποτελούν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας διαβιβαστής που υπάρχει στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων και τα φάρμακα αυτά μεταβάλλουν τα επίπεδα του συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή. Αλλες θεραπείες δρουν στοχεύοντας τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Το ΜΙ-4 όμως αυξάνει τα επίπεδα και δύο νευροδιαβιβαστών καθώς και ενός τρίτου, της ντοπαμίνης με αποτέλεσμα περισσότεροι ασθενείς να αποκρίνονται στη θεραπεία.
Το νέο φάρμακο προέκυψε από μια διαδικασία που ονομάζεται «εικονική σάρωση» κατά την οποία γίνεται προσομοίωση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων μιας ουσίας με υπολογιστικά μοντέλα. Έτσι επιτυγχάνεται η δοκιμή πολύ μεγαλύτερου αριθμού υποψήφιων φαρμάκων σε σχέση με τη μέθοδο που ακολουθείται στο εργαστήριο.
Η κατάθλιψη απασχολεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι μια σοβαρή κατάσταση που έχει διάφορες συνέπειες : μειώνει την ικανότητα μας να εργαστούμε και έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν όχι οι πάσχοντες αλλά και οι συγγενείς τους. Αν έχουμε κατάθλιψη συνήθως αντιμετωπίζουμε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
Συναισθηματικά:
- Μελαγχολία
- Αίσθημα πίεσης από το περιβάλλον
- Νοιώθουμε ότι γινόμαστε βάρος στους άλλους
- Αίσθημα ενοχής
- Αν έχουμε κατάθλιψη ανησυχούμε για την υγεία μας
- Συχνά φοβόμαστε να βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους
- Ανησυχούμε υπερβολικά και χωρίς λόγο για το μέλλον και την υγεία των συγγενών μας
Σωματικά
- Αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε στη δουλειά μας
- Κούραση και αδυναμία
- Αϋπνίες το βράδυ και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Μειωμένη Libido
Πνευματικά
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Δυσκολία να πάρουμε μια απόφαση
- Κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τη ζωή και για τον κόσμο
- Βραδύτητα στη σκέψη