Σημαντική είναι η προσπάθεια για καινοτομία στο φάρμακο, όπως αναδεικνύεται στη νέα έκθεση-ανασκόπηση του χαρτοφυλακίου των εταιρειών-μελών της EFPIA. Καταρχάς είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχουν εγκριθεί εντός του 2024 (έως τον Νοέμβριο) 97 νέα φάρμακα, τα 56 εκ των οποίων αφορούν νέες δραστικές ουσίες. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με ολόκληρο το 2023 που οι νέες δραστικές ήταν 39 ανάμεσα σε 77 εγκρίσεις φαρμάκων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της EFPIA, παρά τις καινοτόμες εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπεία που έχουν σημαντικά βελτιώσει τη φροντίδα υγείας γενικά, αύξηση παρατηρείται στους καρκίνους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην άνοια και στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Αναφορικά με τις κλινικές μελέτες, αυτές επικεντρώνονται αντίστοιχα στον καρκίνο και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και στις μεταδοτικές ασθένειες και στην αναπαραγωγική υγεία. Φαίνεται όμως πως υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες κατά των σπάνιων παθήσεων, που αφορούν περίπου 20-30 εκατ. Ευρωπαίους, και για ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να ανταποκριθούν στη μικροβιακή αντοχή με νέα εμβόλια και αντιβιοτικά, ενώ η έρευνα ανθεί στα mRNA εμβόλια, στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και στις γονιδιακές θεραπείες, όπου αναμένεται να δούμε πολλές καινοτόμες λύσεις. Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll σχολίασε σχετικά: «Είναι σημαντικό να βλέπουμε την πρόοδο στην επιστήμη και την ποικιλία στην καινοτομία που προέρχονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην υγεία.
Ελπιδοφόρα είναι και η επένδυση που γίνεται σε νέα εμβόλια και θεραπείες για την αντιμετώπιση των απειλών που θέτει η μικροβιακή αντοχή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. συνεργαστούν και δώσουν κίνητρα για περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον ζωτικό τομέα των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών. Η πολιτική αστάθεια και το συνεχώς εξελισσόμενο φορτίο των ασθενειών σημαίνει ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υποστηρίξουμε την ασφάλεια της υγείας της Ευρώπης και την ικανότητά της να καινοτομεί προς όφελος των ασθενών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας εναρμονισμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις βιοεπιστήμες και μιας συλλογικής προσέγγισης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων».